Inspiratiedag Omgevingswet: er is nog genoeg te doen!

Op 27 oktober organiseerde het programma Aan de slag met de Omgevingswet voor de tweede keer een online Inspiratiedag Implementatie Omgevingswet. Een dag met een grote diversiteit aan webinars, presentaties en gesprekken. Hoe divers de onderwerpen ook waren, één centrale conclusie kun je wel trekken: we hebben met z’n allen nog genoeg te doen.

Werkende ketens

Het plenaire deel in de ochtend was gewijd aan de vraag: wat gebeurt er in de regio om de ketens binnen de Omgevingswet werkend te krijgen? Inge Kure en André van Nijkerken, beide Regionaal Implementatiecoach Omgevingswet (RIO), vertelden wat er in hun regio’s wordt gedaan om voor een werkende keten te zorgen. Het ging daarbij onder andere over de vraag hoe je de keten centraal stelt, welke adviezen en hulpmiddelen daarbij nodig zijn en op welke manier er samengewerkt moet worden.

Voordoen, meedoen en zelf doen

Het adagium om tot werkende ketens te komen is voordoen, meedoen en zelf doen. Dit betekent dat de voorlopende organisaties voordoen hoe ze een en ander hebben opgepakt. De rest kan dan daarbij aansluiten, via de stappen meedoen en zelf doen. Met deze aanpak zorgen we ervoor dat organisaties op hun eigen tempo kunnen aanhaken. Waarbij iedereen uiteraard wel op tijd de eindstreep moet halen.

Leren, oefenen, doen en samenwerken

Verdeeld over de sporen leren, oefenen, doen en samenwerken waren er ’s middags deelsessies met een zeer diverse inhoud. Van toezicht tot toepasbare regels. En van omgevingstafeloverleg tot het participatiebeleid. Uit zowel de diversiteit van die onderwerpen als de vele opmerkingen en vragen uit de sessies, blijkt dat we met z’n allen nog behoorlijk wat te doen hebben. Heb je de inspiratiedag gemist of wil je een sessie terugkijken? Dat kan via de website Aan de slag met de Omgevingswet.

Hulp nodig?

Organisaties zijn hard aan het werk om zich klaar te stomen voor de Omgevingswet. In de praktijk zien we dat dit niet altijd eenvoudig is. Hoe staat jouw organisatie ervoor? Om gemeenten verder te kunnen helpen biedt Quarant twee DSO-experts aan het programma Aan de slag met de Omgevingswet: Adrie van Bohemen en Han Kuiper. Daarnaast helpen we meerdere gemeenten bij de implementatie van de Omgevingswet. Zowel bij het aansluiten op het DSO, het aanpassen van de werkprocessen, als het opstellen van toepasbare regels.

Meer informatie

Wil je meer weten of heb je vragen over de implementatie van de Omgevingswet? Neem dan contact op met Adrie van Bohemen: Adrie.van.Bohemen@quarant.nl, 06 533 714 87.

Webinars terugkijken?

Alle webinars van Aan de slag met de Omgevingswet vind je op https://aandeslagmetdeomgevingswet.nl/implementatie/ondersteuning/webinar-training/webcolleges-webinars/webinars/.

 

Wij delen kennis, tips en adviezen. Blijf op de hoogte.
Meld u aan voor de nieuwsbrief.

Of volg ons op LinkedIn.