Hoe kunnen gemeenten aan de slag met lean?

Als gemeente heeft u geen concurrentie. Klanten die een nieuw paspoort nodig hebben, stappen niet over naar een andere gemeente omdat dit daar sneller of gemakkelijker te regelen is. Dus waarom zou u zich eigenlijk druk maken om zaken als klantwaarde en lean?

Betere service en minder kosten

De rijksoverheid verschuift steeds meer taken naar lokale overheden. Burgers zijn mondiger dan ooit en gewend aan de service van bijvoorbeeld Coolblue en Zalando. Diezelfde service verwachten ze ook van u. Uw handelen ligt daarbij door het bereik van sociale media onder een vergrootglas. Als u al uw taken tot tevredenheid van burgers wilt kunnen uitvoeren en slim met kosten wilt omgaan, kunt u niet om lean heen.

Wat is lean?

Helaas wordt het begrip lean in de praktijk te pas en te onpas gebruikt. Dus even terug naar de basis: wat is lean eigenlijk? Het doel van lean is om ervoor te zorgen dat u op een effectieve en efficiënte manier voor zoveel mogelijk waarde voor de klant zorgt. Hierbij hoort iedereen in de organisatie gericht te zijn op het continu verbeteren van processen door het wegnemen van de verspillingen erin. Dit kan bijvoorbeeld door het proces van begin tot eind in kaart te brengen en te beoordelen welke handelingen waarde toevoegen voor de klant en welke niet.

Waarom lean toepassen bij gemeenten?

Uw klanten zijn de burgers. Ondanks dat zij gebonden zijn aan uw gemeente is het belangrijk dat zij een goede dienstverlening ervaren, met een prettig contact en snelle adequate en meedenkende reacties. Dit kan door:

  • de doorlooptijd en het aantal fouten te verlagen;
  • processen slimmer in te richten, zodat uw organisatie snel mee kan veranderen met de omgeving;
  • burgers vriendelijk te behandelen.

Om dit te bereiken is het nuttig om met de lean-filosofie naar uw bestaande processen te kijken en deze te verbeteren. Dit is zeker niet altijd ingewikkeld. Een simpele verbetering kan een enorme impact hebben.

Lean en medewerkerstevredenheid

Een bijkomend voordeel van minder verspillingen in uw processen, is dat de medewerkerstevredenheid omhoog gaat. Niemand vindt het immers leuk om werk te doen dat voelt als overbodig of omslachtig, maar toch zo gedaan wordt omdat dit al jaren zo gaat. Bovendien is het bij lean gebruikelijk dat medewerkers zelf nadenken hoe processen het best kunnen worden uitgevoerd. Die invloed op het eigen werk vinden medewerkers meestal heel erg prettig. Zeker als het lukt verbeterideeën daadwerkelijk in de praktijk te brengen.

Publieksprofessionals en lean-certificering

Bij gemeenten worden er steeds meer lean-specialisten aangenomen, lean-teams opgericht en lean-academies gestart. Voor publieksprofessionals die met lean aan de slag willen, bestaan er verschillende certificeringen. U heeft misschien wel eens gehoord van ‘yellow-‘, ‘green-‘ of ‘blackbelt’. Daarnaast bestaat er een lean six sigma certificaat.

Ook aan de slag met lean?

Is uw gemeente nog niet aan de slag met lean? Dan komen we graag langs om onze kennis en ervaringen te delen. Via onze lean-game kunt u snel en op een inspirerende manier de voordelen van lean ervaren. In het spel maken medewerkers kennis met de lean-filosofie en ervaren ze het verschil tussen lean- en niet-lean. Wilt u aan de slag met lean, maar weet u niet hoe u het beste de eerste stappen kunt zetten? Dan komen we graag langs om u met de implementatie te helpen.

Wij delen kennis, tips en adviezen. Blijf op de hoogte.
Meld u aan voor de nieuwsbrief.

Of volg ons op LinkedIn.