Zonder continu verbeteren geen vitaliteit

Vitaliteit is een buzzwoord in organisaties momenteel. Vitaliteit omvat de mentale veerkracht, motivatie, energie en plezier van medewerkers. De term duurzame inzetbaarheid wordt ook vaak gebruikt. De gedachte is dat fysiek, psychisch en sociaal fitte medewerkers zorgen voor vitale organisaties. Dat is volgens ons echter maar een deel van het verhaal.

Hoge werkdruk

Veel mensen ervaren een hoge of steeds hogere werkdruk. Dat leidt te vaak tot (langdurig) verzuim en mensen die met een burn-out thuiszitten. De leeftijd waarop dat gebeurt, wordt steeds lager. Er zijn tal van oorzaken te bedenken. Bijvoorbeeld een steeds hogere verandersnelheid van het werk door technologie, wetgeving en veranderende klantwensen. Mensen zitten ook veel, vaak in drukke kantoortuinen. En mensen laden in hun vrije tijd niet meer op. Dit omdat door mobiele devices de grenzen tussen privé en werk verder vervagen.

Vitaliteitsprogramma’s als oplossing

Om het tij te keren besteden steeds meer werkgevers bewust aandacht aan vitaliteit en inzetbaarheid. Op internet zijn talloze voorbeelden te vinden, op zowel fysiek, psychisch als sociaal gebied: gezonde voeding in de bedrijfskantine, healthchecks, bedrijfssport, mindfulness-sessies, vergaderruimtes met statafels, hometrainers achter de bureaus, psychologen met inloopspreekuren en workshops om medewerkers bewust te maken van het belang van slaap, voeding, beweging, etc.

Energielekken hebben negatieve invloed op vitaliteit

Al deze inspanningen ter bevordering van de vitaliteit zijn goed. Het is voor iedereen prettig om goed in zijn vel te zitten. Wat echter vaak ontbreekt, is aandacht voor energielekken. In de praktijk lekt veel positieve energie van medewerkers namelijk weg door administratieve rompslomp, het werken aan ad-hoc zaken in de waan van de dag, lange wachttijden bij het werken met de computer, het wachten op antwoorden van collega’s, onduidelijke verwachtingen van het management en simpele verbeteringen in werkprocessen die niet worden opgepakt.

Combineer vitaliteitsprogramma’s met continu verbeteren

Door energielekken ontstaat er veel onnodige negativiteit op de werkvloer. De winst van vitaliteitsprogramma’s wordt er voor een flink deel weer ongedaan mee gemaakt. Daarom is ons advies: werk aan de vitaliteit van medewerkers, maar verbeter ook de werkprocessen. Doe dit samen met medewerkers die precies weten waar de grootste lekken zitten. Zorg er samen voor dat iedereen trots is op zijn werk, de collegialiteit om zich heen voelt en ziet dat hij een grote bijdrage levert aan de klanttevredenheid.

 

Wij delen kennis, tips en adviezen. Blijf op de hoogte.
Meld u aan voor de nieuwsbrief.

Of volg ons op LinkedIn.