
Omgevingswet: zo gebruik je de extra tijd nuttig
Teleurstelling. Vreugde. We hebben allemaal zo onze emoties bij het nieuwe uitstel van de inwerkingtreding van de Omgevingswet (Ow). Soms zelfs dubbele. Als DSO-experts vinden we het uitstel niet prettig. Als projectleiders bij verschillende gemeenten hebben we nu wat meer tijd de mensen, techniek, processen en organisatie nog beter voor te bereiden. En die tijd gaan we goed gebruiken. Ons advies aan jou is hetzelfde te doen. In deze blog bespreken we enkele concrete acties die je kunt uitvoeren.
Geen tijd voor een cooling down
‘Even een pas op de plaats maken.’ ‘Volgend jaar de draad weer oppakken.’ ‘Afwachten tot de landelijke voorzieningen helemaal perfect werken.’ Zomaar drie opmerkingen die we momenteel veel om ons heen horen als het gaat om de Omgevingswet. Voorstelbaar ook. Want iedereen heeft wat extra tijd. En niemand weet 100% zeker dat het straks op 1 juli 2023 echt doorgaat. Het gevaar van een paar tandjes terugschakelen is echter dat daarmee ook de energie uit je implementatieprojecten loopt. Net nu iedereen lekker aan het warmlopen of zelfs al aan het sprinten was. En dat is jammer.
Een stapje extra
Dit is het moment te bepalen wat je met je extra tijd gaat doen. Als je al een eind op dreef bent, kun je er bijvoorbeeld voor kiezen een stapje extra te zetten. Bijvoorbeeld door de Wabo-processen over te brengen naar je nieuwe VTH-software of zaaksysteem. Richt je Wabo-processen daarbij in volgens de zaaktypes van de Omgevingswet. Dan kun je je oude systeem straks uitfaseren en doen medewerkers nu al ervaring op met de nieuwe software. Hierdoor wordt de overgang naar de Omgevingswet straks een stuk kleiner. Als je hiervoor kiest, moet je uiteraard ook voldoende tijd overhouden om te testen en te oefenen. Wacht dus niet te lang met deze beslissing.
Meer focus op inhoud en kwaliteit
Je kunt de extra tijd ook gebruiken om straks niet alleen aan de wettelijke eisen te voldoen, maar daadwerkelijk meer volgens de geest van de Omgevingswet te werken. Meer focus op de inhoud en kwaliteit van je dienstverlening dus. Of je interbestuurlijke toepasbare regels beter op elkaar afstemmen. Er is genoeg oefenmateriaal beschikbaar waarmee je eenvoudig en snel de hele keten kunt doorlopen. Zie bijvoorbeeld de VTH Inregeltest.
Serious games en escaperooms
Betrek zeker ook initiatiefnemers bij je oefeningen. Nodig bijvoorbeeld accountmanagers uit van bedrijven die veel initiatieven starten en loop samen door de initiatieffase en afhandelfase heen. Dat kan prima met een serious game of escaperoom. Laat bijvoorbeeld een initiatiefnemer contact opnemen om een initiatief te toetsen aan je beleid en realisatiewensen. Deze aanvrager moet vervolgers samen met een medewerker in een escaperoom antwoorden op hun vragen vinden. Lukt dit? Dan kunnen ze via de juiste route de sleutels ophalen en met een positieve beschikking de escaperoom verlaten.
Van sprint naar marathon
De rode draad die door deze adviezen loopt, is dat je op een creatieve manier energie moet blijven steken in de implementatie van de Omgevingswet. Om straks voor de inwerkingtreding op tijd een sprint te kunnen trekken, maar ook om daarna de lange marathon van de verdere implementatie vol te houden. Als Quarant helpen we je graag bij het vormgeven van al deze fases. Met onze quickscan zie je snel waar je staat en wat je kunt bereiken met je beschikbare mensen en middelen. Ook met creatieve werkvormen om te oefenen hebben we veel ervaring, bijvoorbeeld met de escaperoom.
Wil je meer weten over de Omgevingswet?
Stel je vraag aan Adrie of Han. Of laat een bericht achter in de chat.