Maak je boodschap zichtbaar met visuals!

Steeds vaker zien we visuals (tekeningetjes) die het werk ondersteunen. Soms ook in de vorm van korte video’s. Ze vervangen bijvoorbeeld lange PowerPointpresentaties met veel tekst of geschreven samenvattingen van bijeenkomsten. Daarvan is de vraag of de boodschap goed blijft hangen. Zijn visuals een handigere oplossing?

Datum
25 juni 2019
Auteur
Herman Hogendoorn
Diensten
Dienstverlening
Leestijd
3 min

Waarom visualiseren?

Vooral op internet worden steeds meer foto’s, infographics en video’s gebruikt. Mensen zijn er dan ook erg gewend aan geraakt. Met visuals krijgen onderwerpen meer aandacht, omdat mensen sneller een plaatje bekijken dan dat ze een tekst lezen. Bovendien herinneren mensen zich beelden beter dan teksten. Zo werkt ons brein. En visuals zijn vaak gewoon ook leuk.

Visueel management & Lean

Visueel management is een van de hulpmiddelen die gebruikt worden door mensen die in Lean zijn opgeleid. Het kan op vele manieren ingezet worden. Bijvoorbeeld door acties, voortgang en resultaten voor het hele team op dagelijkse of wekelijkse basis zichtbaar te maken. Of door alle hulpmiddelen zodanig geordend op te bergen, dat snel zichtbaar is dat er iets mist en wat dat is.

Toegevoegde waarde

Visuals gaan ‘noodgedwongen’ over de hoofdlijnen en zijn snel te begrijpen. Ze zorgen ervoor dat teamleden zich op hetzelfde focussen, verhogen de productiviteit en verbeteren de onderlinge communicatie. Als bijvoorbeeld de voortgang van een project visueel onder de aandacht wordt gebracht, schenken mensen er eerder aandacht aan. Als ze dan in één oogopslag zien hoe het project ervoor staat, komt daardoor de discussie over de voortgang ook eerder op gang.

Verandering van gedrag

Ook voor gedragsverandering zijn visuals een ijzersterk middel. Een heel simpel voorbeeld is een zebrapad: Dat markeert duidelijk de plek waar het de bedoeling is dat mensen oversteken. Veel mensen maken daar dan ook gebruik van.

Hoe visualiseren?

Bedenk wat de kern van je boodschap is. Denk vervolgens na hoe je die kernboodschap kunt vertalen naar een visual. Op internet zijn talloze voorbeelden te vinden van simpele tekeningetjes die iedereen zich eigen kan maken. Ook mensen die van zichzelf vinden dat ze niet kunnen tekenen. Het is een kwestie van oefenen. Als je zoekt op het begrip dat je wilt visualiseren aangevuld met het woord ‘icon’ of ‘vector’, zie je veel voorbeelden. Start met een basisset aan tekeningen. Later kun je die dan uitbreiden.

Voorbeelden van visuals bij projectresultaten

In de gemeente Leidschendam-Voorburg begeleidt een van onze consultants de implementatie van procesverbeteringen. Daar hebben we een aantal visuals voor gemaakt. Deze visuals geven een goed overzicht van een deel van de projectresultaten. De platen zijn gebruikt in het projectteam en het managementteam. Twee voorbeelden:

Meer informatie?

Herman beantwoordt graag jouw vraag over het maken van visuals. Of laat een bericht achter in de chat.

Partner
Herman Hogendoorn
Medewerkers binnen de lokale overheid laten excelleren is de belangrijkste drijfveer in mijn werk. Voor deze publieksprofessionals ontwerp en implementeer ik verbetertrajecten. En inspireer, coach en train ik afdelingen, groepen en individuele medewerkers.
Pagina delen: