Doelen bereiken? Kies niet altijd voor de bekende weg!
We willen onze doelen bereiken en resultaten boeken. Individueel en met elkaar als organisatie. Maar de weg naar die doelen is vaak nieuw en dat brengt bepaalde risico’s met zich mee. Hoe gaat u daarmee om? In deze blog vertelt onze consultant René Wanders hoe hij zijn vakantiedoel bereikte door met een elektrische auto naar Zuid-Frankrijk te rijden. En wat organisaties ervan kunnen leren.
De veilige weg
Lokale overheden zijn volop aan de slag met zaken als een betere digitale dienstverlening aan inwoners, de modernisering van de ICT-infrastructuur op basis van Common Ground, de vele initiatieven rondom de Omgevingswet en nog veel meer. Hierbij zijn de doelen vaak wel duidelijk, maar de precieze weg daarnaar toe niet altijd. In de praktijk zien we dat veel gemeenten dat lastig vinden. Ze kiezen liever voor bekende routes, met zo min mogelijk risico’s, ook al betekent dit dat ze minder snel hun doelen zullen halen.
Sneller uw doelen bereiken
Stel u wilt wel sneller dichter bij uw doelen komen, ook al betekent dit een traject met een aantal onbekende wegen: hoe pakt u dit dan aan? Afgelopen zomer ging onze consultant René Wanders met een elektrische auto naar Zuid-Frankrijk. Dat was zijn doel. En het is hem gelukt deze uitdaging te volbrengen. Naast een duidelijk doel, vroeg dit om een goede voorbereiding en doorzettingsvermogen. René: “Ik denk dat deze ervaring organisaties kan inspireren zich wat minder door koudwatervrees te laten leiden en wat vaker onbekende wegen in te slaan om hun doelen te bereiken.”
Een duidelijk doel
Alles start met een duidelijk doel. René: “Mijn doel was om met een elektrische auto naar Zuid-Frankrijk te rijden. De uitdaging daarbij was het beperkte bereik en de vraag of er voldoende oplaadvoorzieningen zouden zijn. De verleiding is dan groot om een benzine- of dieselauto voor de vakantie te huren. Maar ik wilde niet terugvallen op oude patronen. Ik wilde ontdekken wat we allemaal zouden tegenkomen en laten zien dat het kan.”
Een goede voorbereiding
Eenmaal een helder doel voor ogen is een goede voorbereiding essentieel voor de volgende stap. Breng risico’s en eventuele beperkingen in kaart. Accepteer deze punten en calculeer deze in. En weet dat u niet alles van te voren kunt inschatten. René: “Dankzij onze voorbereiding wisten we dat er om de 50 tot 60 kilometer een tankstation met oplaadfaciliteiten is langs de snelweg. Verder hebben we geaccepteerd dat we niet meer dan 700 kilometer op een dag zouden rijden, zodat we speling hadden om mogelijke vertragingen op te vangen.”
De uitvoering: creativiteit en doorzettingsvermogen
Na een goede voorbereiding volgt de uitvoering. De reis begint. Daarbij krijgt u soms te maken met onvoorziene tegenslagen. Op die momenten is het belangrijk voldoende tijd in te bouwen om te zoeken naar alternatieve oplossingen en eventuele vertragingen te accepteren. Dit vraagt om creativiteit, doorzettingsvermogen, flexibiliteit en incasseringsvermogen. René: “Ook bij ons ging het soms met horten en stoten. We moesten soms een stukje van de route om ergens anders te laden dan gepland. Maar het einddoel hebben we zonder concessies gehaald. En we kwamen ook nog eens op verrassende plaatsen.”
Gewoon doen
Eenmaal op de vakantiebestemming vroeg René zich af waarom we zo vaak onze doelen wel kennen, maar er toch niet voor gaan. René: “Dit geldt voor individuen, maar ook voor organisaties. Als we ervan overtuigd zijn dat ons doel juist is, moeten we er vaker gewoon voor gaan. Hoe? Zorg voor een goede voorbereiding, accepteer tegenslagen tijdens de rit, zoek creatieve oplossingen en geef niet op.”
Samen met anderen
Maar wat als bepaalde risico’s echt te groot zijn om te nemen? René: “Ook dan is het belangrijk doelen niet zomaar in de ijskast te zetten. Spreek met anderen over wat u wilt, wat u belemmert en wat u bang maakt. Zij hebben misschien dezelfde zorgen. U kunt elkaar dan ondersteunen. Bijvoorbeeld door bepaalde risico’s samen te dragen. Of expertises te combineren. Of door samen druk uit te oefenen op een leverancier om bepaalde voorwaarden of functies aan een applicatie te veranderen.”
Paden banen kost tijd
Uiteindelijk zijn onderwerpen als Common Ground, de Omgevingswet, echt goede digitale dienstverlening richting inwoners en dergelijke, zo urgent dat gemeenten er wel mee moeten pionieren. René: “Alleen door met dit soort ontwikkelingen aan de slag te gaan, worden ze steeds beter. Nieuwe paden ontstaan immers niet vanzelf. We moeten ze banen. En vervolgens gaan gebruiken. Alleen dan raken we er op den duur dusdanig mee vertrouwd dat we niet meer zonder kunnen.”
Meer informatie
Merkt u dat uw afdeling of organisatie bepaalde veranderingen voor zich uit blijft schuiven, omdat de route ernaar toe onbekende wegen kent? En wilt u eens met iemand nadenken over een plan toch voor die doelen te gaan? Neem dan contact op met René Wanders: rene.wanders@quarant.nl, 06 336 309 34.
Wij delen kennis, tips en adviezen. Blijf op de hoogte.
Meld u aan voor de nieuwsbrief.
Of volg ons op LinkedIn.