
Blockchain: gaat dat ons raken?
Overheden krijgen zeker te maken met blockchain technologie. De eerste toepassingen zijn zelfs al in productie. Voor gemeenten die op tijd beginnen zich op de komst ervan voor te bereiden, biedt deze ontwikkeling interessante nieuwe kansen.
Wat is blockchain?
Weet je niet precies waarvoor blockchain staat? Bekijk dan zeker dit filmpje eens. In het kort komt het neer op het volgende: ‘Een digitaal bestand sturen naar een ander is altijd een kopie. Voor informatie is dat prima. Maar daardoor leent het digitale formaat zich niet voor waardeoverdracht. Met blockchain behoudt het bestand bij overdracht wel zijn originele waarde’. Blockchain is bijvoorbeeld de technologie achter de Bitcoin.
Een betrouwbare tussenpersoon
Veel organisaties gebruiken voor hun diensten en processen informatie van een centrale en betrouwbare instantie die deze informatie verzamelt, beheert en toegankelijk maakt. De overheid is vaak die ‘betrouwbare tussenpersoon’. Burgers en bedrijven weten hierdoor bijvoorbeeld zeker dat ze zakendoen met een geregistreerd bedrijf. Of dat iemand daadwerkelijk is wie hij zegt te zijn doordat hij een geldig identiteitsdocument kan laten zien.
De rol van gemeenten gaat veranderen
Dankzij blockchain is deze ‘betrouwbare tussenpersoon’ straks in veel gevallen niet meer nodig. Dit gaat voor gemeenten zeker grote impact hebben op hun werkzaamheden. Vandaar dat, na de financiële sector en de Rijksoverheid, ook gemeenten samen met KING in pilots de mogelijkheden van blockchain verkennen. Sommige gemeenten hebben zelfs al een toepassing in productie, bijvoorbeeld Stadjerspas van de gemeente Groningen.
Versnelling organisatorische transformatie
Blockchain kan wel eens een versnelling gaan geven aan de organisatorische transformatie die veel gemeenten ondergaan: op het gemeentehuis steeds meer informatie-gerelateerde rollen die geautomatiseerde dienstverlening en bedrijfsvoering mogelijk maken; buiten steeds meer medewerkers die in persoonlijk contact staan met hen die dat nodig hebben. Traditionele vakafdelingen met traditionele back-offices die gebruik maken van traditionele applicaties zullen steeds meer verdwijnen.
Begin met voorbereiden
We kunnen de toekomst niet precies voorspellen. We kunnen ons er wel op voorbereiden. Ontwikkelingen als blockchain, maar ook Smart Cities, datagedreven sturing, en mixed reality, gaan een enorme impact hebben. Dat hoeft geen bedreiging te zijn. Juist voor gemeenten die op tijd starten met het nadenken over de mogelijkheden ervan, is het een enorme kans.
Formuleer een visie
Bedenk bijvoorbeeld voor uw organisatie een antwoord op de vraag: hoe ziet de essentie van onze gemeentelijke dienstverlening en bedrijfsvoering er in 2025 uit? En hoe kunnen we daarop anticiperen met een strategisch personeelsbeleid, organisatieontwikkeling en duurzame i-strategie?
Meer informatie?
Wim beantwoordt graag jouw vraag en denkt met je mee. Of laat en bericht achter in de chat.