Wel of niet een hybride cloudarchitectuur voor gemeenten?
Veel gemeenten oriënteren zich op de mogelijkheden van de cloud of hebben de eerste stappen al gezet. Een hybride cloudarchitectuur (een mix van SaaS-oplossingen, (public) IaaS en on-premise infrastructuur) lijkt daarbij voor een gemeentelijk ICT- en applicatielandschap het meest geschikt. Gaat u deze stap wel of niet zetten? Hieronder een aantal overwegingen.
Hybride cloudarchitectuur: doen!
Allereerst drie goede redenen om de eerste stap naar een hybride cloudarchitectuur te zetten.
Uw server(ruimte) vraagt om investeringen
Staat u op het punt serieus te gaan investeren in uw serverruimte? Dan is dat een natuurlijk moment om een public of private IaaS te realiseren. Daarmee hoeft u die grote investering niet meer (ineens) te doen. Hetzelfde geldt als uw SAN/backup- en restore infrastructuur is afgeschreven.
U gaat uw kernapplicaties aanbesteden
Staat u op het punt om uw kernapplicaties opnieuw aan te besteden? Dan is dit een goed moment om bij de aanbesteding – waar mogelijk – SaaS als eis te stellen. Daarmee zet u een forse stap richting een cloudarchitectuur.
U wilt de continuïteit van uw bedrijfsvoering beter waarborgen
Met een cloudarchitectuur wordt het veel eenvoudiger om een Business Continuity Plan op te stellen. De reden is dat met een cloudarchitectuur uw organisatie als het ware loskomt van het gemeentehuis met haar serverruimte(n).
Hybride cloudarchitectuur: niet doen?
De volgende drie overwegingen weerhouden u er wellicht van om te kiezen voor een hybride cloudarchitectuur.
ICT-beheer is niet uw kerntaak
Zodra u applicaties, infrastructuur of opslag naar de cloud verplaatst, wordt het beheer ervan een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor uw ICT-team en de cloudprovider. Daarmee is een keuze voor ‘de cloud’ ook een strategisch sourcingsvraagstuk. Is ICT-beheer wel een ‘kerntaak’ voor uw organisatie? Wellicht is outsourcing een betere oplossing.
Uw beheerteam is te klein
Een hybride cloudarchitectuur maakt het beheer complexer dan een (dominante) on-premise architectuur. Voor kleine beheerteams met weinig mogelijkheden tot specialisatie is dit misschien een te grote uitdaging.
Uw leveranciers zijn nog niet klaar voor de cloud
Er zijn leveranciers die geen garantie/support geven als hun legacy applicaties worden geïnstalleerd op een public-cloud (zoals Microsoft Azure en AWS). Overweegt u deze applicaties voorlopig niet uit te faseren, dan is deze omstandigheid een flinke rem op uw ambitie om een significant deel van de on-premise infrastructuur te verplaatsen naar een (public) IaaS/PaaS.
Soundbite sessie over cloud
Wim Hoekstra, partner bij Quarant, begeleidde diverse gemeenten bij hun eerste stappen naar de cloud. Wanneer zet je die eerste stappen? Wat zijn de do’s en don’ts? Met welke beleidsmatige, financiële en organisatorische aspecten van hybride- en public cloud moet u rekening houden? Op 18 september spreekt hij hierover tijdens een Soundbite sessie (gemeente editie) van MatrixMind.
Meer vragen over de cloud beantwoord
Andere sprekers op de Soundbite sessie zijn Jan Meijsen (gemeente Molenwaard), Almir Iriskic (CTO MatrixMind) en Martin Vliem (National Security Officer Microsoft NL). Tijdens de sessie worden de volgende vragen behandeld:
- Hoe concretiseer ik als bedrijfsvoering/I&A een overgang naar hybride cloud?
- Wat te doen met legacy applicaties met ieder hun eigen roadmap?
- Hoe creëer ik een meerjarenplan/financiële vertaling naar de I&A-exploitatie?
- Hoe overtuig ik management, CISO en medewerkers?
- Hoe zit het met de techniek als het gaat om security, exit, multi-cloud, autoscaling, kostenbeheersing en werkplekken?
Wij delen kennis, tips en adviezen. Blijf op de hoogte.
Meld u aan voor de nieuwsbrief.
Of volg ons op LinkedIn.