Tips bij online vergaderen en presenteren voor grotere groepen

Microsoft Teams wordt veel gebruikt om online te vergaderen. Maar Teams is minder geschikt voor grote groepen, zeker als de bijeenkomst meer op een presentatie gaat lijken. Dat hebben we zelf ook gemerkt. U heeft dan meer mogelijkheden nodig om een vergadering te reguleren. Wat zijn dan goede alternatieven? Quarant testte voor u een aantal tools. Graag vertellen we u met deze ervaring waar u op moet letten bij uw keuze.

Feedback en interactie

Wanneer er veel deelnemers zijn, wilt u voorkomen dat iedereen door elkaar heen praat. Met goede werkafspraken komt u dan een heel eind. Maar u kunt ook aan oplossingen denken als:

  • de mogelijkheid om alle microfoons uit te zetten.
  • de mogelijkheid om op een andere manier feedback te kunnen geven en krijgen dan alleen via spraak. De meeste oplossingen hebben wel een chatfunctie waarmee deelnemers vragen kunnen stellen.
  • de mogelijkheid om vragen te stellen via een knop ‘hand omhoog’. Wanneer een deelnemer op die knop heeft gedrukt, kan de presentator de beurt geven aan de deelnemer. De deelnemer hoeft dan geen hele verhalen te typen om zijn vraag te stellen.
  • de mogelijkheid om via een poll feedback op te halen. Dit wordt door sommige oplossingen standaard aangeboden. Maar er zijn ook prima aparte oplossingen voor, zoals Poll Everywhere of Mentimeter.

Terugkijken

Hoe groter de groep, hoe groter de kans dat niet iedereen er live bij kan zijn. Dan is het erg handig wanneer er een opname wordt gemaakt van de presentatie. Sommige tools nemen de presentatie automatisch op, zodat iedereen de presentatie later alsnog terug kan kijken.

Software installeren

Een aantal oplossingen werkt direct vanuit de browser, tenzij u een oude versie van Internet Explorer gebruikt. Andere oplossingen werken alleen wanneer u de bijbehorende software op uw pc installeert. Afhankelijk van de mogelijkheden binnen uw organisatie, kan dit aspect de keuze behoorlijk verkleinen.

Gebruiksgemak

Wilt u een oplossing met oneindig veel mogelijkheden? Of gewoon een simpele oplossing? Het gebruiksgemak is vaak omgekeerd evenredig aan het aantal mogelijkheden. Bent u zelf niet zo digivaardig, dan kan het ook helpen om de presentatie met zijn tweeën te doen. Uw collega kan zich dan bezighouden met de techniek (staat de webcam aan, is de presentatie zichtbaar, zijn er vragen gesteld), terwijl u zich op de presentatie focust.

Keuzes, keuzes, keuzes

Naast deze aandachtspunten zijn er natuurlijk nog meer dingen waar u op kunt letten bij uw keuze. En er zijn evenzoveel oplossingen waar u uit kunt kiezen: Microsoft Teams, GotoWebinar, WebinarGeek, Lifesize, Zoom, …

Hulp nodig bij uw keuze?

Quarant helpt u graag op weg om thuiswerken zo optimaal mogelijk te kunnen doen. Ook bieden we gratis online hulp en e-opleidingen voor het verbeteren van uw digitale vaardigheden. Heeft u zelf nog tips om het thuiswerken zo optimaal mogelijk te maken? Deel ze met ons! Heeft u vragen over deze blog? Neem dan contact op met Laurens de Vries: 06 115 326 32, laurens.de.Vries@quarant.nl.

 

Wij delen kennis, tips en adviezen. Blijf op de hoogte.
Meld u aan voor de nieuwsbrief.

Of volg ons op LinkedIn.