Aandachtspunten tools online presenteren en vergaderen

Microsoft Teams wordt veel gebruikt om online te vergaderen. Maar Teams is minder geschikt voor grote groepen, zeker als de bijeenkomst meer op een presentatie gaat lijken. Dat hebben we zelf ook gemerkt. Je hebt dan meer mogelijkheden nodig om een vergadering te reguleren. Wat zijn dan goede alternatieven? Wij testten een aantal tools voor online presenteren en vergaderen. In deze blog lees je onze tips waar je op moet letten bij jouw keuze.

Datum
6 april 2020
Auteur
Laurens de Vries
Diensten
Implementatie & adoptie
Leestijd
3 min

Tools online presenteren: feedback en interactie

Wanneer er veel deelnemers zijn, wil je voorkomen dat iedereen door elkaar heen praat. Met goede werkafspraken kom je dan een heel eind. Maar je kunt ook aan oplossingen denken als:

  • de mogelijkheid om alle microfoons uit te zetten.
  • de mogelijkheid om op een andere manier feedback te kunnen geven en krijgen dan alleen via spraak. De meeste oplossingen hebben wel een chatfunctie waarmee deelnemers vragen kunnen stellen.
  • de mogelijkheid om vragen te stellen via een knop ‘hand omhoog’. Wanneer een deelnemer op die knop heeft gedrukt, kan de presentator de beurt geven aan de deelnemer. De deelnemer hoeft dan geen hele verhalen te typen om zijn vraag te stellen.
  • de mogelijkheid om via een poll feedback op te halen. Dit wordt door sommige oplossingen standaard aangeboden. Maar er zijn ook prima aparte oplossingen voor, zoals Poll Everywhere of Mentimeter.

Terugkijken

Hoe groter de groep, hoe groter de kans dat niet iedereen er live bij kan zijn. Dan is het erg handig wanneer er een opname wordt gemaakt van de presentatie. Sommige tools nemen de presentatie automatisch op, zodat iedereen de presentatie later alsnog terug kan kijken.

Software installeren

Een aantal oplossingen werkt direct vanuit de browser, tenzij je een oude versie van Internet Explorer gebruikt. Andere oplossingen werken alleen wanneer je de bijbehorende software op je pc installeert. Afhankelijk van de mogelijkheden binnen je organisatie, kan dit aspect de keuze behoorlijk verkleinen.

Gebruiksgemak

Wil je een oplossing met oneindig veel mogelijkheden? Of gewoon een simpele oplossing? Het gebruiksgemak is vaak omgekeerd evenredig aan het aantal mogelijkheden. Ben je zelf niet zo digivaardig, dan kan het ook helpen om de presentatie met zijn tweeën te doen. Je collega kan zich dan bezighouden met de techniek (staat de webcam aan, is de presentatie zichtbaar, zijn er vragen gesteld), terwijl je je op de presentatie focust.

Tools online presenteren: keuzes, keuzes, keuzes

Naast deze aandachtspunten zijn er natuurlijk nog meer dingen waar je op kunt letten bij je keuze. En er zijn evenzoveel oplossingen waar je uit kunt kiezen: Microsoft Teams, GotoWebinar, WebinarGeek, Lifesize, Zoom, …

Meer weten over tools voor online presenteren?

Stel je vraag aan Laurens. Of laat een bericht achter in de chat.

Consultant
Laurens de Vries
Gemeenten hebben te maken met een complexe organisatie, ICT en veel regeldruk van buitenaf. Mijn uitdaging? Met mijn brede kennis van gemeentelijke processen en systemen help ik om die complexiteit te reduceren en zorg ik voor verbinding tussen ICT en gebruikers.
Pagina delen: