De impact van structureel thuiswerken op de productiviteit

Jarenlang stond plaats- en tijdonafhankelijk werken op de agenda van gemeenten zonder dat dit echt van de grond kwam. Corona maakte alles anders. Nu werken veel medewerkers (een deel van de week) thuis. En ze zijn van plan dit te blijven doen. Maar hoe productief zijn medewerkers thuis? Welke factoren spelen daarbij een rol? En wat is, enigszins paradoxaal misschien, het belang van een inspirerende kantooromgeving daarbij?

Datum
23 mei 2022
Auteur
Giovanni Varga
Diensten
I&A organisatie op orde
Leestijd
4 min

Productiever door thuiswerken

Tot zo’n twee jaar geleden heerste er veel onzekerheid of zelfs angst als het ging om thuiswerken. Zouden medewerkers net zo productief zijn als op kantoor? En wat zou het betekenen voor de prestaties van de organisatie als geheel? Na twee jaar thuiswerken zien we dat de prestaties van gemeenten niet minder zijn geworden. Medewerkers lijken over het algemeen zelfs wat productiever als ze meer vanuit huis werken. Dit geldt echter niet voor iedereen. Drie factoren zijn daarbij van belang: digitale vaardigheden, welzijn en betrokkenheid.

Thuiswerken en het belang van digitale vaardigheden

Digitale vergadertools zoals Teams of Zoom, cloudtechnologie en samenwerkingstools zoals een online whiteboard, zorgen ervoor dat het thuiswerken in ieder geval technisch vaak geen belemmeringen meer kent. Maar deze digitale hulpmiddelen zijn pas echt effectief als iedereen er goed mee omgaat. Medewerkers die digitaal minder vaardig zijn, hebben daar soms grote moeite mee. Voor hen is thuiswerken daarom een stuk lastiger dan voor collega’s die wel digitaal vaardig zijn. Voor de toekomst is het dan ook belangrijk dat gemeenten blijven investeren in de digitale vaardigheden van medewerkers. En dat ze zorgen voor een effectief gebruikersadoptieprogramma bij de implementatie van nieuwe tools en applicaties.

Thuiswerken en het belang van welzijn

Als medewerkers zich goed voelen, presteren ze beter. Dit verband tussen productiviteit en welzijn is in meerdere studies aangetoond. Wanneer mensen thuiswerken wordt dit verband nog sterker. Mensen met een hoog welzijn presteren thuis beter dan op kantoor, mensen met een laag welzijn juist slechter. Thuiswerken heeft bovendien zelf ook invloed op het welzijn. Zo kan het bijdragen aan een betere balans tussen privé en werk door minder reistijd bijvoorbeeld. Maar kan het ook de balans verslechteren doordat medewerkers moeilijker kunnen stoppen met werken of eenzaamheid ervaren. Het is daarom van belang om in gesprek te blijven met medewerkers. En continu te monitoren hoe het met hen gaat. Een dagstart of virtueel koffiemoment zijn geschikte middelen daarvoor.

Thuiswerken en het belang van betrokkenheid bij de organisatie

Betrokkenheid heeft op de productiviteit van medewerkers hetzelfde effect als welzijn. Hoe meer betrokken een medewerker is, hoe beter zijn prestaties. En thuiswerken versterkt dit effect weer. Omgekeerd: als een medewerker zich niet zo betrokken voelt bij de organisatie, zullen zijn prestaties thuis minder zijn dan op kantoor. Dus als er in jouw organisatie veel hybride wordt gewerkt, is het nog belangrijker dan het altijd al was om te zorgen dat medewerkers zich bij de organisatie betrokken voelen.

Betrokkenheid organiseren in een hybride wereld

Betrokkenheid online faciliteren is echter veel lastiger dan wanneer mensen fysiek naar kantoor komen. Met een chat-app en leuke intranetpagina bereik je niet hetzelfde effect als met een gezellige koffiecorner. Gelukkig houden de positieve effecten van zo’n gezellige koffiecorner wel een paar dagen aan. Net als de herinneringen aan een verrassende groepsactiviteit. Door te zorgen voor een inspirerende kantooromgeving, vergroot je de betrokkenheid van medewerkers. En daar pluk je ook op de dagen dat ze thuiswerken de vruchten van.

Succesvol hybride werken vraagt om meer dan een internetverbinding

De basis om hybride te kunnen werken, is een moderne werkomgeving. Dat gaat om de klassieke bricks, bytes en behaviour van Het Nieuwe Werken. Maar ook om een vitale organisatie met een duidelijke visie, sterk leiderschap en processen die op orde zijn. Belangrijke vragen die je je moet stellen zijn dus:

  • Is de techniek in jouw organisatie op orde?
  • Zijn medewerkers digitaal vaardig genoeg om alle spullen en software effectief te gebruiken?
  • Sluiten de werkprocessen aan bij de nieuwe werkvormen?
  • Weet de leiding de hybride organisatie vitaal te houden?

Is voor jouw organisatie het antwoord op een of meerdere van deze vragen ‘nee’? Lees dan onze blog Succesvol hybride werken? Houd je organisatie vitaal!’

Meer weten over productief thuiswerken?

Giovanni beantwoordt graag jouw vraag en denkt met jou mee over het verband tussen thuiswerken en productiviteit. Of laat een bericht achter in de chat.

Consultant
Giovanni Varga
Ik streef elke dag naar creatieve oplossingen voor betere processen. Daarbij help ik mensen de veranderingen waarmee ze te maken krijgen te omarmen. Dit leidt tot duurzame organisaties waarin de mens centraal staat. Het werken aan een betere toekomst voor iedereen is daarbij mijn grootste drive.
Pagina delen: