Leiderschap en digitale transformatie: van theorie naar praktijk

Het is volbracht. Ik heb mijn studie Leiderschap en Digitale Transformatie afgerond. Mijn kinderen hoorden mijn initiële besluit om weer te gaan leren in eerste instantie meewarig aan, met grote vraagtekens in hun ogen. Hun puberale hoon weerhield mij echter niet. Tevreden kijk ik nu terug op een mooie reis. Een reis door de tijd.

Datum
25 juni 2021
Auteur
Dennis van der Valk
Diensten
I&A organisatie op orde
Leestijd
3 min

Leiderschap

De studie heet Leiderschap en Digitale Transformatie. Het onderwerp is verandering, vernieuwing, innovatie en leiderschap. Digitale Transformatie beschouw ik als een tweede orde verandering. Het is niet alleen een kwestie van digitale middelen je organisatie inkruien, maar meer nog dat de organisatie zelf anders wordt. De bedrijfsstrategie, de structuur, cultuur en de werkwijzen veranderen en de klanten gaan er iets van merken. Een dergelijke verandering vraagt om leiderschap. Zoveel is duidelijk. Maar welk leiderschap? En hoe zorg je dat deze verandering bijdraagt aan blijvende waarde voor de samenleving?

Steve Jobs:

Vernieuwing maakt onderscheid tussen een leider en een volger.

Techniek is geen doel op zich

Tijdens en na iedere leergangmodule heb ik mij vaak de vraag gesteld: welke verbanden zijn er te maken tussen de uitvoering en het daadwerkelijk creëren van toegevoegde waarde? In meerdere modules waren er tastbare voorbeelden waarin theoretische kennis, strategische keuzes en toegevoegde waarde positief bijdroegen aan een mooi, waardevol resultaat.
Naarmate ik dieper in de materie dook, hoe meer ik paralellen zag tussen uitvoering en strategische keuzes, maar ook met eerdere innovatieprojecten waaraan ik had gewerkt.

ID-bellen Drechtsteden

Alles kwam voor mij al eerder samen bij een schitterend project binnen de Drechtsteden: Het pilotproject ID-bellen. In dit project was er sprake van een combinatie van procesveranderingen, nieuwe technologie en waardecreatie. Het markeerde voor mij de start van een nieuwe kijk op technologie en leiderschap: van technologie als gereedschap, naar technologie als een van de vele ingrediënten van een waardevol eindproduct.

Quaranter

Ik wisselde tijdens de COVID-19 pandemie van werkgever. Van ambtenaar bij de Drechtsteden naar Consultant bij Quarant. Een spannende stap. Een mooi bedrijf en een mooie kans met nog meer mogelijkheden om mijn nieuw verworven kennis verder uit te werken naar waardevolle oplossingen voor dezelfde doelgroep (overheid). Iets waar ik zelf veel waarde in zie. Niemand is tenslotte gebaat bij gedigitaliseerde bureaucratie.

Tijdreis

De leergang boorde een bron van inspiratie aan voor de filosofische kijk op nieuwe digitale ontwikkelingen. Daar waar de filosofische bespiegelingen stopten, kwam het praktisch tegenwicht van digitale leiders uit de praktijk. De filosofische kant is niet altijd even aansprekend in al zijn pluriformiteit van zienswijzen en overtuigingen, maar geeft altijd inzicht in tijdsgeest en oorspronkelijkheid van keuzes in de huidige tijd. Daarmee was voor mij de lijn compleet: van Griekse historische oudheid via de zakelijke werkelijkheid van vandaag naar de toekomst van morgen…

Meer informatie?

Wil jij Dennis feliciteren of heb je een vraag over leiderschap? Neem dan contact op of laat een berichtje achter in de chat.

Consultant
Dennis van der Valk
Verandering is altijd en overal. Hoe mensen en organisaties op verandering kunnen anticiperen? Daar zit mijn passie. Dat is waar ik goed in ben. Ik help organisaties om voorbereid te zijn op continue verandering. Dit begint met het schetsen van een vlijmscherpe visie, het monitoren van ontwikkelingen en te denken in mogelijkheden.
Pagina delen: