I&A-samenwerking: het belang van een goede exit strategie

Een exit uit een I&A-samenwerking is vaak erg duur en ingewikkeld. Wie draait er op voor investeringen die nog niet zijn afgeschreven? Hoe ontvlecht je databestanden en archieven? Wat zijn de licentieconsequenties? Wat is het alternatief voor de samenwerking, een eigen ICT-omgeving en beheerorganisatie opbouwen of aansluiten bij een andere samenwerking?

Van tevoren nadenken

Het lijkt in tegenspraak met elkaar: een goede exit strategie uitdenken op het moment dat je vol enthousiasme gaat samenwerken. Toch is dat nodig wil je elkaar later niet gevangen houden in een samenwerking die een of meerdere partners eigenlijk niet meer willen. In dat geval weet je namelijk zeker dat de samenwerking voor alle partijen niet de gewenste voordelen gaat opleveren.

Cloud biedt mogelijkheden

Een cloudoplossing heeft veel voordelen als een van de partners uit de samenwerking wil stappen. Je betaalt immers per gebruiker en hoeft minder gezamenlijk te investeren. Een samenwerkingsverband kan in dat geval de kosten van het gebruik doorberekenen in plaats van zelf kapitaallasten te moeten dragen. Dat betekent dat je gemakkelijker kunt op- en afschalen en dus ook gemakkelijker afscheid kunt nemen van partners.

Exit cloud

Maar een cloudoplossing vraagt zelf ook om een goede exit strategie. Wat te doen als je afscheid wilt nemen van een cloudleverancier? Wie is juridisch eigenaar van de data? Waar staat de data? Is het mogelijk de data op een eenvoudige wijze weer terug te halen naar de eigen infrastructuur? Ook dat moet je aan het begin van een samenwerking goed regelen.

Meer informatie

Quarant begeleidt momenteel diverse samenwerkingsverbanden bij de harmonisering van werkprocessen en applicaties. En bij het ontwikkelen van een cloudstrategie. Meer informatie via Wim Hoekstra: 06 212 606 38,  wim.hoekstra@quarant.nl.