I&A-samenwerking: het belang van een goede exit-strategie

Een exit uit een I&A-samenwerking is vaak erg duur en ingewikkeld. Zeker als je van tevoren niet nadenkt hoe je eventueel weer uit elkaar wilt gaan. Je daarmee bezig houden is misschien ook niet het allerleukste als je net hebt besloten samen te gaan werken. Maar door vooraf over een eventuele exit van een van de partners na te denken, kun je je later veel ellende besparen.

Datum
4 juni 2015
Auteur
Wim Hoekstra
Diensten
I-visie & beleid
Leestijd
2 min

Wat is een exit-strategie?

In een exit-strategie schrijf je op hoe je uit elkaar gaat. Bijvoorbeeld omdat een samenwerking niet verloopt zoals gewenst. Of omdat ontwikkelingen in de markt of techniek om een andere oplossing vragen. Hiervoor denk je vooraf na over vragen als: wie draait er op voor investeringen die nog niet zijn afgeschreven? Hoe ontvlecht je databestanden en archieven? Wat zijn de licentieconsequenties?

Van tevoren nadenken

Het lijkt in tegenspraak met elkaar: een goede exit-strategie uitdenken op het moment dat je vol enthousiasme gaat samenwerken. Toch is dat nodig wil je elkaar later niet gevangen houden in een samenwerking die een of meerdere partners eigenlijk niet meer willen. In dat geval weet je namelijk zeker dat de samenwerking voor alle partijen niet de gewenste voordelen gaat opleveren.

Cloud biedt mogelijkheden

Een cloudoplossing heeft veel voordelen als een van de partners uit de samenwerking wil stappen. Je betaalt immers per gebruiker en hoeft minder gezamenlijk te investeren. Een samenwerkingsverband kan in dat geval de kosten van het gebruik doorberekenen in plaats van zelf kapitaallasten te moeten dragen. Dat betekent dat je gemakkelijker kunt op- en afschalen en dus ook gemakkelijker afscheid kunt nemen van partners.

Ook de cloud vraagt om een exit-strategie

Maar een cloudoplossing vraagt zelf ook om een goede exit-strategie. Wat te doen als je afscheid wilt nemen van een cloudleverancier? Wie is juridisch eigenaar van de data? Waar staat de data? Is het mogelijk de data op een eenvoudige wijze weer terug te halen naar de eigen infrastructuur? Ook dat moet je aan het begin van een samenwerking goed regelen.

Meer weten over een exit-strategie?

Stel je vraag aan Wim. Of laat een bericht achter in de chat.

Partner
Wim Hoekstra
Er zijn nog genoeg mogelijkheden voor gemeenten om de dienstverlening te verbeteren, meer samen te werken en interne werkprocessen te stroomlijnen. Goede informatisering en automatisering zorgen ervoor dat daarbij ook de wettelijke taken gewaarborgd blijven.
Pagina delen: