eIDAS: veilig inloggen voor alle Europese burgers

Eind vorig jaar is de eIDAS-verordening ingegaan. Overheidsorganisaties zoals gemeenten zijn verplicht om voor haar dienstverlening een inlogmogelijkheid te bieden voor Europese burgers. Wat betekent dit voor uw organisatie?

Wat is eIDAS: betrouwbare Europese online identiteitscheck

eIDAS staat voor ‘Electronic Identities And Trust Services’. Met eIDAS wil de Europese Unie ervoor zorgen dat het gemakkelijker en veiliger wordt om binnen Europa online zaken te regelen. Meer informatie over het nut van eIDAS vindt u op rijksoverheid.nl en eherkenning.nl. Informatie over de technische implementatie vindt u op de website van VNG Realisatie. In deze blog vragen we uw aandacht voor een aantal aanvullende punten waaraan u moet denken bij de implementatie van eIDAS.

Meer dan techniek alleen

Om de digitale dienstverlening aan Europese burgers en bedrijven daadwerkelijk te verbeteren is alleen een technische koppeling met eIDAS niet voldoende. De bezoekers van uw website moeten ook weten dat ze via een eigen nationaal inlogmiddel kunnen inloggen. Hiervoor kunt u het eIDAS-logo op uw website zetten bij die diensten die ermee beschikbaar zijn. Plaats zeker ook een Engelstalige pagina op uw website waar u uitlegt wat eIDAS is en wat het nut ervan is voor Europese burgers.

eIDAS: welke diensten?

Een belangrijke vraag is uiteraard welke diensten en producten u via eIDAS moet aanbieden. Kijk hiervoor naar uw veel voorkomende aanvragen en bepaal of deze nuttig zijn voor Europeanen. Het is bijvoorbeeld erg handig om een uittreksel uit de burgerlijke stand via eIDAS aan te bieden. Mensen die in uw gemeente een geboorte, huwelijk of scheiding hebben gehad en nu ergens anders in Europa wonen, kunnen dan online een uittreksel aanvragen. Denk ook aan Europese burgers die iets willen organiseren in uw gemeente. Of aan Europese burgers die bezittingen hebben in uw gemeente. Die moeten belasting betalen, bezwaar kunnen maken etc.

Buitenlandse talen en betaalmogelijkheden

Niet iedere Europese burger spreekt Nederlands. Om uw dienstverlening zo toegankelijk mogelijk te maken, is het daarom goed alle formulieren en alle communicatie minimaal in het Engels aan te bieden. Daarnaast kan het afhankelijk van de situatie handig zijn bepaalde onderdelen of formulieren ook in een andere Europese taal aan te bieden. Denk bijvoorbeeld aan Duitsers die een huisje aan de kust bezitten of Poolse arbeiders in een kassengebied. Moet er afgerekend worden voor een bepaalde dienst? Kies dan voor een online betaalsysteem waarmee Europese burgers kunnen betalen, bij voorkeur met een creditcard. iDeal is in het buitenland niet beschikbaar.

Het begin is er!

Ons advies is om te beginnen met een klein aantal diensten online voor Europeanen aan te bieden. Meet vervolgens hoeveel gebruik ervan wordt gemaakt. Houd verder in de gaten welke zoektermen bezoekers van de website gebruiken. Ook die kennis helpt u in te spelen op vragen die vanuit Europa worden gesteld. Daarnaast kunt u kijken welke landen al zijn aangesloten op eIDAS. Op dit moment kunnen Duitsers zich al online bij uw diensten aanmelden. Binnenkort sluiten landen als Luxemburg, Spanje, Estland en Italië aan. Wanneer we met ons eigen DigiD kunnen inloggen in andere landen is overigens nog niet bekend.

Wij delen kennis, tips en adviezen. Blijf op de hoogte.
Meld u aan voor de nieuwsbrief.

Of volg ons op LinkedIn.