Effectief digitaal samenwerken in de keten

Hoe kunnen organisaties effectief digitaal samenwerken in ketens en continu gegevens uitwisselen? Terwijl ze tegelijkertijd blijven voldoen aan hun verantwoordelijkheden op het gebied van privacy, beveiliging en archivering van die gegevens? Met de komst van de Omgevingswet zijn deze vragen actueler dan ooit.

Iedere organisatie zelf verantwoordelijk

De Omgevingswet raakt gegevens, informatiestromen en applicaties op heel veel terreinen. Bij de implementatie van de wet komen dan ook veel uitdagingen rond digitaal samenwerken samen. Zeker omdat elke organisatie zelf verantwoordelijk is en blijft voor de beveiliging en de archivering van de gegevens. Dit betekent dat voor een gekoppelde identiteit de informatiebeveiliging, privacybescherming en recordmanagement aan de eisen van alle organisaties die samenwerken moeten voldoen. De wetgever gaat ervan uit gaat u dit heeft geregeld.

Een hybride platform

Wij denken dat een hybride platform de beste manier is voor organisaties om samen te werken. Het gaat dan om een combinatie van functionaliteiten die traditioneel uitsluitend voor uw eigen domein geregeld zijn (identititeit & toegang, DMS recordmanagement, informatiebeveiliging) en functionaliteiten voor ketenpartners. In zo’n hybride platform is het bijvoorbeeld mogelijk informatie te delen met ketenpartners, maar die informatie ook met een druk op de knop weer mee te nemen naar het eigen vertrouwde datacenter. Bijvoorbeeld van een SharePoint/ Alfresco site naar het eigen zaaksysteem of DMS.

Enkele consequenties

Welke oplossing uw organisatie ook kiest, de komst van de Omgevingswet heeft gevolgen voor uw ICT-landschap en informatiearchitectuur. Het raakt bijvoorbeeld uw Document Management Systeem en Record Management Application (DMS/ RMA), uw zaaksysteem, servicebus, datadistributiesysteem, informatiebeveiliging, instroom-doorstroom-uitstroom processen en uw gehanteerde gegevensstandaarden. Het is verstandig nu al te starten deze consequenties in kaart te brengen, zodat u een roadmap heeft voor de komende periode.

 

Wij delen kennis, tips en adviezen. Blijf op de hoogte.
Meld u aan voor de nieuwsbrief.

Of volg ons op LinkedIn.