Podcast: “Participeren kun je leren”: de rol van de overheid binnen digitale ecosystemen

“Participeren kun je leren”. De kracht van een (digitaal) ecosysteem komt uit het ecosysteem zelf; hoe beter het zichzelf organiseert, hoe effectiever het zal worden. Ook de overheid moet als onderdeel van dit ecosysteem worden gezien. Hoe verandert de overheid van ‘buitenstaander’ in een actief onderdeel van dergelijke ‘digitale’ ecosystemen? Waar liggen de kansen? Nancy Roos-Beukers, CCO bij Solvinity, en Wim Hoekstra, partner en consultant bij Quarant vertellen hierover in deze podcast.

Datum
2 december 2022
Auteur
Wim Hoekstra
Diensten
I-visie & beleid
Leestijd
2 min
Hoe verander je van ‘buitenstaander’ naar actief onderdeel van het digitaal ecosysteem? Overheden zijn in de moderne maatschappij actief in complexe digitale ecosystemen: gelijkwaardige samenwerkingsverbanden tussen uiteenlopende stakeholders op een digitaal fundament. Die kun je niet als een klassiek systeem van buitenaf managen door aan de juiste knoppen te draaien. De kracht van een ecosysteem komt namelijk uit het ecosysteem zelf; hoe beter het zichzelf organiseert, hoe effectiever het zal worden. Je moet de juiste condities creëren waarbinnen het ecosysteem zich kan ontwikkelen. De overheid moet daarom als (regie)onderdeel van dit ecosysteem worden gezien en niet als een externe ‘ecosysteem-beheerder’ die van buitenaf invloed uitoefent. De vraagstelling is dus: Hoe verandert de overheid van ‘buitenstaander’ in een actief onderdeel van dergelijke digitale ecosystemen? Daar gaat het gesprek over in deze podcast.
Wim Hoekstra, Quarant, Partner en consultant bij Quarant – Nancy Roos-Beukers, CCO bij Solvinity

Meer informatie?

Wim beantwoordt graag jouw vraag en denkt met je mee. Wil je verder praten over het onderwerp? Neem dan vrijblijvend contact op.

Partner
Wim Hoekstra
Er zijn nog genoeg mogelijkheden voor gemeenten om de dienstverlening te verbeteren, meer samen te werken en interne werkprocessen te stroomlijnen. Goede informatisering en automatisering zorgen ervoor dat daarbij ook de wettelijke taken gewaarborgd blijven.
Pagina delen: