Makkelijker en sneller werken met je browser!

Enig idee hoeveel tijd je kwijt bent met het intikken van URL’s of het doorklikken naar webpagina’s die je vaak gebruikt? Vast meer dan je denkt. Door de 5s-methode uit Lean toe te passen kun je sneller werken met je browser. En surfend op het internet en het intranet veel tijd besparen.

Sneller werken met je browser met de 5S-methode

5S-methode uit Lean is bedoeld om orde in de fysieke omgeving te scheppen. Het staat voor scheiden, sorteren, schoonmaken, standaardiseren en in stand houden. De regels die erbij horen helpen je ook digitaal het overzicht te bewaren, bijvoorbeeld over je favorieten. Ga naar je browser, bekijk je favorieten en volg de volgende vijf stappen:

1. Scheiden
Verwijder de favorieten die je niet of nauwelijks gebruikt. Bekijk bij andere favorieten of ze naar de juiste subpagina op de website verwijzen.

2. Sorteren
Welke favorieten heb je over? Zet de belangrijkste vooraan, geef alles een vaste, logische plek.
Je mag niet meer dan tien favorieten tegelijkertijd op je scherm zien. Heb je er meer? Maak dan mappen aan, waarin je de favorieten per onderwerp ordent.

3. Schoonmaken
Dit hoeft niet in een digitale omgeving. Op naar stap 4.

4. Standaardiseren
Pas de namen van de favorieten zo aan dat je in één oogopslag weet waar de link naartoe verwijst.

5. In stand houden
Herhaal de bovenstaande stappen één keer per drie maanden of half jaar. Zet hiervoor een herhalende afspraak in je agenda. Hoe vaker je dit doet, hoe minder tijd het kost.

Voor je hele digitale werkomgeving

Deze 5s-methode kun je natuurlijk voor je hele digitale werkomgeving gebruiken. Bijvoorbeeld voor je mappenstructuur op je eigen opslagruimte, je favoriete mappen in Outlook of je terugkerende afspraken in je agenda. En neem zeker ook eens je fysieke werkomgeving op deze manier onder de loep.