Leren van LEAN bij de gemeente Utrecht

Continu verbeteren betekent ook voor ons: blijven leren. Bijvoorbeeld door succesvolle voorbeelden van Lean-trajecten te bezoeken. Zo waren we bij de uitvoeringsorganisatie UVO (Utrechtse Vastgoed Organisatie) van de gemeente Utrecht.

Stadskantoor Utrecht

Sinds vorig jaar oktober werkt UVO vanuit het Stadskantoor in Utrecht. Dit is de plek waar inwoners en ondernemers terecht kunnen voor gemeentelijke diensten en producten. Het is een prachtig gebouw met open ruimtes, veel zitjes en flexibele vergaderplekken.

Bottom-up bij de afdeling UVO

UVO is al bijna twee jaar bezig met continu verbeteren op basis van LEAN. De principes van LEAN zijn dan ook al flink ingeburgerd. De managers hebben hierdoor veel minder te vertellen, wat voor sommige zeker even wennen was. Hun belangrijkste doel is het faciliteren van de medewerkers. Op een matrix staan alle doelen voor de langere en kortere termijn. Alle teams organiseren dag- of weekstarts. En het MT komt ieder dag bij elkaar en neemt dan besluiten die door de medewerkers zijn voorbereid. Echt bottom-up dus.

De voordelen van LEAN

Na twee jaar werken op een LEAN-manier zijn de voordelen daarvan goed zichtbaar in de organisatie. UVO kan sneller inspelen op de veranderingen om zich heen. Veranderingen worden dagelijks doorgevoerd. En medewerkers hebben een positievere blik op veranderen.

Meer informatie

Wilt u zelf kennismaken met LEAN? Of uw medewerkers inspireren via een LEAN-workshop? Neem dan contact met ons op.