LEAN in de praktijk: op bezoek bij Scania

‘LEAN in de praktijk vraagt om het doorbreken van klassieke denkpatronen. De voornaamste taak van het management wordt het faciliteren van de mensen op de werkvloer. Daarnaast zijn trainingen en workshops nodig om de LEAN-cultuur blijvend te stimuleren.’ Deze en vele andere adviezen kregen we van Matthieu van der Haar tijdens de rondleiding bij Scania. Quarant had vele medewerkers van gemeenten uitgenodigd te kijken hoe dit bedrijf LEAN-Management al vele jaren succesvol toepast.

De werkvloer bepaalt

Vooraf aan de rondleiding legde Van der Haar uit hoe Scania de principes van LEAN al negentien jaar koppelt aan de eigen kernwaarden: klant voorop, respect voor het individu en kwaliteit. ‘Kijken welke activiteiten voor je klant waarde toevoegen en verspillingen elimineren’, luidt in het kort de filosofie achter LEAN. Cruciaal daarbij is dat je bevoegdheden zoveel mogelijk legt bij die medewerkers die daadwerkelijk waarde toevoegen. Bij Scania zijn dat de monteurs. Zij bepalen per team hoe de taken worden verdeeld en waar voorraden en gereedschap het beste kunnen staan. Leidinggevenden zijn er om eventuele problemen daarbij op te lossen.

Rust, reinheid en regelmaat

Als we later die ochtend in de assemblagehal van Scania komen, zijn het vooral de kleine voorraden, de schone en overzichtelijke werkplekken en de rust waarmee iedereen aan het werk is die opvallen. Ook al komen er meer dan 120 trucks per dag uit de fabriek, je ziet geen werknemers zweten of rennen. Sterker nog: op iedere werkplek hangt een geel koord waaraan monteurs moeten trekken als er iets fout gaat. De hele fabriek kan dan stil komen te staan totdat het probleem is opgelost. Komt het probleem vaker voor dan maakt het team daarvan een aantekening en zoekt het naar een structurele oplossing. Ook dat is LEAN: problemen direct oplossen, bij de bron, en niet stiekem de andere kant opkijken en je collega of de klant ermee opzadelen.

Cultuuromslag is de basis. De manier waarop medewerkers omgaan, en mogen omgaan, met hun eigen werkproces is veel belangrijker dan de techniek. Medewerkers die het vertrouwen krijgen om zelf bij te sturen als dat nodig is, gaan beter presteren.”
Herman Hogendoorn, partner Quarant

LEAN in de praktijk voor gemeenten

Na de rondleiding benadrukt Van der Haar nog eens dat je een organisatie niet van de ene op de andere dag LEAN maakt. Trainen van alle werknemers, inclusief alle leidinggevenden, om ze te laten ervaren wat LEAN in de praktijk inhoudt en welke houding daarbij hoort, is het eerste startpunt voor organisaties die volgens die aanpak willen gaan werken. Een beproefd onderdeel van zo´n training is een spel waarbij je de belangrijkste principes van LEAN leert. Zo´n spel voor lokale overheden speelt Quarant vele keren per jaar.

Meer informatie over LEAN?

Wilt u het LEAN-spel voor gemeenten een keer spelen in een van onze gratis workshops? Neem dan gerust contact op met Herman Hogendoorn. Zijn telefoonnummer: 06 224 659 28. Zijn e-mailadres is herman.hogendoorn@quarant.nl.

Wij delen kennis, tips en adviezen. Blijf op de hoogte.
Meld u aan voor de nieuwsbrief.

Of volg ons op LinkedIn.