Is spraakbesturing bij gemeenten de toekomst?

Tot voor kort was het raar als u een vraag stelde of een opdracht gaf aan uw smartphone. Maar inmiddels zien we dat steeds meer mensen gebruik maken van spraakbesturing. Wat zijn de mogelijkheden? En kan dit voor gemeenten een toegevoegde waarde zijn?

De mogelijkheden van spraakbesturing

De mogelijkheden om apparaten via spraak aan te sturen bestaan al een tijdje. Toch maakten er maar weinig mensen gebruik van. Dit is aan het veranderen nu spraakbesturingssystemen steeds slimmer worden. Ze kunnen antwoord geven op steeds ingewikkeldere vragen en ook steeds gecompliceerdere taken uitvoeren. U gaat dan ook vaker meemaken dat iemand tijdens een gesprek een vraag stelt aan zijn of haar smartphone of smartwatch.

Verschillende spraakbesturingssystemen

De bekendste spraakbesturing is ‘Siri’ van Apple. U hoort dan ook vaak als iemand het antwoord op een vraag niet weet: ‘Vraag het Siri!’. Er zijn echter nog meer fabrikanten die spraakbesturing leveren. Google heeft ‘Google Assistant’, Samsung heeft ‘Bixby’ en Amazon biedt ‘Alexa’. Deze fabrikanten verkopen ook apparaten als smartwatches en slimme luidsprekers om met de spraakbesturingssystemen te communiceren. De Engelse term die u hierbij vaak tegenkomt is voice controlled of voice activated systemen.

De voordelen van spraakbesturing

Een belangrijk voordeel van spraakbesturing is dat u uw vraag of opdracht niet meer hoeft te typen. Daarmee krijgt u sneller en gemakkelijker antwoord op vragen als: ‘Wat is het weer vandaag?’ of ‘Hoe ver is het fietsen naar het centrum?’. Verder kunt u de systemen koppelen aan uw slimme apparaten thuis of op het werk, zodat u met een commando de lamp dimt of de verwarming wat hoger zet. En u kunt de systemen koppelen aan slimme apps. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk via spraak een afspraak met uw collega in te plannen of uw banksaldo op te vragen.

Spraakbesturing en gemeenten

Bovenstaande voordelen kunnen ook de werkzaamheden en processen bij gemeenten versnellen en vergemakkelijken. Denk aan een afdelingshoofd die aan zijn tablet vraagt hoeveel lopende zaken er binnen de afdeling zijn. Of een buitendienstmedewerker die aan zijn smartphone vraagt waar en met wie zijn volgende afspraak is. Dit vermindert de tijd die anders nodig is voor zoeken en vinden in systemen. U zou spraakbesturing ook in de dienstverlening naar burgers kunnen inzetten. Bijvoorbeeld om een afspraak in te plannen of een adreswijziging door te geven.

Spraakbesturing en privacy

Kritiek op spraakbesturing is er ook. Zo wordt de communicatie vaak opgeslagen op de servers van de leveranciers van spraakbesturingssystemen of apps. Dat kan uiteraard een groot probleem zijn als we denken aan privacy. Hiermee moet u zeker rekening houden als u over de mogelijkheden gaat nadenken.

De toekomst van spraakbesturing

Hoe snel het zal gaan weten we niet, maar we verwachten dat we spraakbesturing ook bij gemeenten de komende jaren steeds vaker zullen tegenkomen. Want als mensen er eenmaal gewend aan zijn geraakt in hun privéleven, zullen ze spraakbesturing ook op hun werk willen gebruiken. En als burgers gewend zijn om bijvoorbeeld tickets te reserveren of een auto te huren door te spreken tegen hun smartphone, smartwatch of slimme luidspreker, zullen ze van overheden eenzelfde dienstverlening gaan verwachten.

 

Wij delen kennis, tips en adviezen. Blijf op de hoogte.
Meld u aan voor de nieuwsbrief.

Of volg ons op LinkedIn.