Impact van technologische ontwikkelingen: bepaal wat u wilt!

We horen het vaak: technologische ontwikkelingen gaan snel en gaan in de toekomst alleen maar sneller. Ook de maatschappij verandert hierdoor. In het verleden zijn veel innovaties doorgevoerd omdat het technisch nu eenmaal kon. Voor de komende periode is het voor uw organisatie vooral zaak te bepalen wat u wilt.

Technologische ontwikkelingen

Lokale overheden zijn op veel niveaus druk bezig met het in gebruik nemen van nieuwe technologische mogelijkheden. Denk aan het implementeren van meer mogelijkheden om samen te werken via bijvoorbeeld Office365, het opstarten van BI-projectgroepen, de ontwikkeling van apps om burgers beter bedienen en zo door. Tegelijkertijd komt er nog enorm veel nieuwe techniek op hen af. Enkele voorbeelden zijn datagedreven sturing, robotisering, artificiële intelligentie (AI), blockchain, IoT en gezichtsherkenning.

Alles kan

Deze nieuwe technieken gaan nog veel meer innovatieve mogelijkheden voor u beschikbaar maken. U kunt bijvoorbeeld AI met data uit het verleden laten voorspellen welke mensen in welke situaties welk type gedrag laten zien. Reuze handig als u bepaalde situaties wilt voorkomen in plaats van herstellen. U kunt ook een robot bij de entree van uw gemeentehuis zetten, het gezicht van bezoekers laten scannen en een welkomstvraag laten stellen als: ‘Dag mevrouw De Vries, u komt een nieuw paspoort aanvragen?’ Of u kunt apps aan burgers aanbieden die dankzij AI niet alleen al weten wie iemand is, maar ook wat hij wil en de gewenste producten of diensten al klaar hebben staan.

Wat wilt u?

Het klinkt handig. Voorkomen is immers beter dan genezen. En een op maat gemaakte persoonlijke welkomstboodschap is supervriendelijk. Of toch niet? Zijn er grenzen aan datgene dat we willen uitbesteden aan AI? Wilt u bijvoorbeeld als iemand bij u solliciteert dat een softwarerobot alle gegevens van die persoon ophaalt, inclusief medische gegevens, koopgegevens en gegevens over (online) gedrag? Zou u het zelf prettig vinden als die gegevens over u worden verzameld? Willen we met robots praten in plaats van met mensen van vlees en bloed?

Denk na de over de consequenties

Het is belangrijk om na te denken over de consequenties van de technologische ontwikkelingen voor de lokale overheid. Waarvoor willen we deze ontwikkelingen wel gebruiken en wat willen we niet laten gebeuren. Wij denken graag met u mee. Via een QuickScan maken we inzichtelijk hoe ver uw organisatie is met de technologische ontwikkelingen, welke nieuwe technische ontwikkelingen het beste passen bij uw visie op uw dienstverlening in de toekomst en welke randvoorwaarden u daarbij eventueel aan die nieuwe technieken wilt stellen. Meer informatie? Neem contact op met Imke Lenkens, 06 110 812 70 of imke.lenkens@quarant.nl.

Wij delen kennis, tips en adviezen. Blijf op de hoogte.
Meld u aan voor de nieuwsbrief.

Of volg ons op LinkedIn.