Griffietrofee voor projectgroep Omgevingswet in Doetinchem

Onlangs won de projectgroep Omgevingswet van de gemeente Doetinchem de lokale Griffietrofee. De griffie in Doetinchem reikt deze prijs jaarlijks uit aan de ambtenaar, of zoals in dit geval groep, die op een bijzondere manier de raadsleden ondersteunt in hun werk.

Ondersteuning raad

De projectgroep Omgevingswet in Doetinchem is in 2017 opgericht. Om de raadsleden te helpen bij hun kaderstellende rol heeft de projectgroep een aantal sessies met de raad georganiseerd. Hierin konden raadsleden kennismaken met de verschillende onderdelen van de Omgevingswet. En ze leerden de complexiteit kennen van de keuzes die bij de implementatie gemaakt moeten worden.

Meerdere sessies

In een eerste sessie heeft de projectgroep de raad geïnformeerd over de inhoud van de Omgevingswet. In een tweede sessie zijn de wijze van implementeren en de omgevingsvisie behandeld. Daarna hield de projectgroep nog twee sessies waarin de raadsleden kennismaakten met het omgevingsplan, de omgevingsvergunning en participatie.

Doeltreffende aanpak

Tijdens iedere sessie werd een toelichting op het wetsinstrument gegeven en werd op interactieve manier duidelijk gemaakt welke rol de raad bij dat instrument krijgt. Het blijkt een doeltreffende manier te zijn om raadsleden te informeren over de Omgevingswet en hun rol. Spelenderwijs konden de raadsleden zo kennismaken met keuzes die straks gemaakt moeten worden en ervaren hoe complex de invoering van de Omgevingswet is.

Nieuwe raad

Inmiddels is de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. Ook de nieuwe raadsleden hebben informatie ontvangen over de Omgevingswet. En gaandeweg het implementatietraject zullen ook zij weer interactief leren hoe complex de implementatie is. Sinds begin dit jaar begeleidt Quarant de gemeente Doetinchem bij de implementatie van de Omgevingswet op het gebied van de informatievoorziening. De aanpak van de projectgroep in Doetinchem is volgens ons een mooi voorbeeld voor andere gemeenten.

 

Wij delen kennis, tips en adviezen. Blijf op de hoogte.
Meld u aan voor de nieuwsbrief.

Of volg ons op LinkedIn.