Excellente vergunningverlening

Gemeenten die MijnOverheid.nl en hun zaaksysteem slim gebruiken, kunnen de vergunningverlening een stuk eenvoudiger maken.

Digitaal zonder extra handelingen

De kern van zo´n excellente vergunningverlening is een digitaal proces, waarbij beschikbare informatie zoveel mogelijk wordt hergebruikt. Koppeling tussen alle informatiesystemen is daarbij een belangrijke schakel.

Excellente vergunningverlening in 11 stappen

Globaal ziet een ideaal traject voor vergunningen er zo uit:

 1. De aanvrager kijkt op de website (bijvoorbeeld het omgevingsloket) of hij een vergunning nodig heeft. Hierbij wordt hij geholpen door een interactieve vraag-en-antwoordmodule.
 2. Als een vergunning nodig is, kan die via dezelfde site worden aangevraagd. De aanvrager logt in met DigiD of eHerkenning.
 3. De aanvrager ziet een op maat gemaakt formulier. Zoveel mogelijk velden zijn al ingevuld, met gegevens uit bijvoorbeeld de basisregistraties en de input van de vraagverheldering uit stap 1. Daarnaast leest de aanvrager precies welke informatie hij moet aanleveren.
 4. Het ingevulde formulier komt rechtstreeks binnen in het zaaksysteem van de gemeente.
 5. Relevante informatie wordt automatisch overgenomen en ook het juiste zaaktype wordt automatisch geselecteerd.
 6. De aanvraag komt direct bij de medewerker. Deze zorgt voor de intake en wijst een behandelaar aan.
 7. De behandelaar zorgt dat adviseurs hun adviezen tijdig aanleveren. De adviezen zijn zo opgesteld dat de benodigde gegevens voor het besluit eenvoudig kunnen worden hergebruikt.
 8. Een sjablonengenerator zet tijdens en na de behandeling de juiste brieven klaar. Daarbij worden tekstblokken zoveel mogelijk automatisch gevuld.
 9. De vergunning wordt als dat nodig is digitaal geparafeerd.
 10. De klant krijgt een bericht dat de vergunning digitaal is opgestuurd via mijnoverheid.nl.
 11. Bij de vergunning zit een legesnota met een link voor directe betaling via iDeal.

MijnOverheid.nl en zaaksysteem

Zoekt u iemand die met u meedenkt hoe de vergunningverlening binnen uw organisatie beter kan? Neem dan contact op met Herman Hogendoorn: 06 224 659 28, herman.hogendoorn@quarant.nl.

Wij delen kennis, tips en adviezen. Blijf op de hoogte.
Meld u aan voor de nieuwsbrief.

Of volg ons op LinkedIn.