Applaus voor het internet
Het is een open deur om te zeggen dat het bijzondere tijden zijn. Mensen in cruciale beroepen zijn druk bezig met het bestrijden van het virus en vooral de gevolgen ervan. Daarnaast probeert een groot deel van Nederland vanuit huis te werken. Zonder internet was dat niet mogelijk geweest: applaus voor het internet! Hoe u de beschikbare communicatiemiddelen en online tools zo goed mogelijk in kunt zetten, leest u in onze blogs.
Infrastructuur voor 1990
Stelt u zich eens voor dat we nu zouden leunen op de infrastructuur van voor 1990. Telefoon was toen het belangrijkste communicatiemiddel, samen met de post, fax en telex. Het vastleggen van informatie ging vooral met papier, pen of typemachine. Natuurlijk is de TV er ook al heel lang, maar voor 1990 was er nog geen dag-tv (behalve woensdag en zaterdagmiddag). Rond die periode was er ook nog maar één commerciële aanbieder gestart.
Infrastructuur anno nu
Dankzij de digitale infrastructuur is er nu een groot scala aan communicatiemiddelen te gebruiken. Sterker nog, veel beroepsgroepen beschikken vanuit huis over dezelfde ‘tools’ als op kantoor. We kunnen bijvoorbeeld online vergaderen en op afstand met elkaar samenwerken in documenten. Heel veel bedrijven zijn hierop ingesprongen en geven de afstandswerkers allerlei mogelijkheden om hun steentje bij te blijven dragen. Ook het onderwijs profiteert hiervan. Door gebruik te maken van allerlei vormen van communicatie is ons onderwijs in staat gebleken om in hele korte tijd voor heel veel scholen een digitale schoolklas te realiseren.
Sociale contacten
Ook onze sociale contacten onderhouden we via de digitale infrastructuur. En we weten dankzij internet elkaar te amuseren met quizzen, grappige filmpjes en ander vermaak. We kunnen blijven communiceren met onze familie en vrienden. Opa’s en oma’s hebben het drukker dan ooit met videobellen, chatten en WhatsApp. Nu fysieke ontmoetingen lastiger zijn, kunnen we op deze wijze ons eigen sociale netwerk en contacten levendig houden.
Internet is een zegen
Natuurlijk kan niet alles online plaatsvinden en zijn er ook nadelen aan online werken. Maar al met al is het een zegen dat we in een tijd van afzondering dicht bij elkaar kunnen blijven. Zolang niemand weet wanneer we weer in de file staan (de eerste keren met een grote glimlach waarschijnlijk), kunnen we dankzij internet en onze creativiteit samen verder werken. Laten we vooral vaak applaudisseren voor al die Nederlanders die werken in de zorg, bij de hulpdiensten, de helpdesk, het onderwijs en de overheid. En laten we tegelijkertijd dankbaar zijn dat er internet is.
Hulp nodig?
Quarant helpt gemeenten om thuiswerken zo optimaal mogelijk te maken. Hoe? We bieden gratis online hulp en e-opleidingen in ons Leerportaal. Binnenkort volgen een aantal blogs over onderwerpen als ‘met grote groepen online vergaderen’ en ‘online processen inrichten’. Verder is er al een blog over thuiswerkafspraken en tools die u daarbij kunt gebruiken. Heeft u vragen over deze blog? Neem dan gerust contact op met Aart Los: 06 214 993 72, aart.los@quarant.nl.
Wij delen kennis, tips en adviezen. Blijf op de hoogte.
Meld u aan voor de nieuwsbrief.
Of volg ons op LinkedIn.