Zet MijnOverheid.nl slim en effectief in
Burgers, bedrijven, leveranciers en samenwerkingspartners verwachten een overheid die op basis van juiste informatie, op een moderne manier handelt en besluit. Om die reden bieden gemeenten diensten steeds vaker digitaal aan, bijvoorbeeld via MijnOverheid.nl. Wat is het? En hoe zetten gemeenten dit portaal slim en effectief in?
Wat is MijnOverheid.nl?
MijnOverheid.nl wordt het nieuwe centrale contactportaal voor de overheid met burgers en bedrijven. Het is een beveiligde postbus waar burgers berichten van de overheid ontvangen en kunnen bewaren. Ook vertrouwelijke gegevens en berichten met rechtsgevolgen, zoals beschikkingen, kunnen via MijnOverheid.nl veilig worden verstuurd. Hiermee wordt het portaal op termijn het elektronische alternatief voor papieren post.
Gemakkelijker
Met MijnOverheid.nl wordt het regelen van overheidszaken een stuk gemakkelijker voor burgers en bedrijven, omdat veel gegevens binnen het portaal al bekend zijn en automatisch voor ze worden ingevuld. Bovendien kunnen ze binnen het portaal hun zaken regelen op een plek en tijdstip die ze het beste uitkomt. Zo’n 13% van alle inwoners van Nederland heeft inmiddels al een abonnement op de Berichtenbox van MijnOverheid.nl.
Aangetekende post
Als de Belastingdienst volgend jaar haar blauwe envelop via MijnOverheid.nl verstuurt, wordt het portaal waarschijnlijk bij burgers en bedrijven nog bekender en ook snel populairder. Zeker omdat berichten dezelfde status krijgen als aangetekende post. Dat kan omdat de Berichtenbox werkt op basis van het onveranderlijke Burger Service Nummer, terwijl e-mailadressen wisselen. Hiermee hebben berichten binnen MijnOverheid.nl een gegarandeerde en aantoonbare aflevering; waar e-mail dit niet heeft.
Hogere verwachtingen
Dit klinkt goed, ook voor gemeenten, want door werkelijk digitaal samen te werken en informatie uit te wisselen kunnen ze veel kosten besparen. Bijvoorbeeld omdat aanvragen al digitaal en volledig ingevuld binnenkomen. Tegelijkertijd zet deze ontwikkeling gemeentelijke organisaties verder onder druk. Want als de mogelijkheid er eenmaal is, willen burgers en bedrijven er vaak zo snel mogelijk, op zo veel mogelijk terreinen gebruik van maken. De verwachtingen worden dus hoger.
MijnOverheid.nl moet niet het zoveelste communicatiekanaal naar de buitenwereld worden, maar hét kanaal voor communicatie van en met de overheid. Hiermee wordt het voor gemeenten en hun klanten transparanter waar ze elkaar digitaal kunnen vinden.”
Jos Poels, partner van Quarant
Aansluiting bestaande werkprocessen
MijnOverheid.nl biedt gemeenten alleen voordelen als de uitwisseling van informatie die loopt via het portaal goed wordt verankerd binnen bestaande werkprocessen in de organisatie. Actuele informatie en documenten over lopende zaken moeten voor alle medewerkers die bij een proces betrokken zijn continu digitaal beschikbaar zijn, net als voor ketenpartners, beleidsbeslissers en burgers en bedrijven uiteraard. Dit lukt alleen als alle betrokkenen informatie digitaal, gestructureerd en op één plaats opslaan.
Centrale koppeling
Gemeenten die zaakgericht werken kunnen via de digikoppeling hun zaaksysteem met MijnOverheid.nl verbinden. Gemeenten die nog niet digitaal en zaakgericht werken staan voor een flinke uitdaging om extra werk te voorkomen. Hoe zorgen ze ervoor dat hun klanten berichten in hun persoonlijke Berichtenbox ontvangen en de status van lopende zaken kunnen bekijken? Het kost veel tijd en geld om dit voor alle vakapplicaties afzonderlijk te regelen. Bovendien wordt het dan al snel onoverzichtelijk. Het is dus beter om een centraal punt als koppeling te kiezen, maar welke applicatie moet dat zijn als het geen centraal zaaksysteem is?
Wij delen kennis, tips en adviezen. Blijf op de hoogte.
Meld u aan voor de nieuwsbrief.
Of volg ons op LinkedIn.