Worden onze bestemmingsplannen straks wel getoond in de DSO-viewer?

Als de Omgevingswet in werking treedt, worden de bestemmingsplannen die nu op Ruimtelijkeplannen.nl staan getoond in de DSO-viewer. Een beleidsmedewerker Ruimtelijke Ordening bij een middelgrote gemeente vroeg ons of gemeenten daar zelf nog iets voor moeten doen of dat het automatisch gaat. Ons advies: controleer op tijd of de data van uw bestemmingsplannen kloppen. Anders is een bestemmingsplan straks misschien toch niet zichtbaar.

Zorg dat uw gegevens correct zijn voordat ze in de DSO-viewer getoond worden

Bestemmingsplannen in Ruimtelijkeplannen.nl worden straks getoond in de DSO-viewer. Dat gebeurt via de overbruggingsfunctie van het Informatiehuis Ruimte. U hoeft daar in principe niets voor te doen. Maar dan moet u wel zeker weten dat de data van uw bestemmingsplannen op Ruimtelijkeplannen.nl correct is. Is dat niet het geval? Dan kan dit ertoe leiden dat een bestemmingsplan straks verkeerd getoond wordt in de DSO-viewer of zelfs helemaal niet.

Veel fouten in huidige bestemmingsplannen

Uit een analyse uitgevoerd door Geonovum en het Kadaster blijkt dat er in data van de huidige bestemmingsplannen helaas nog veel fouten zitten. Dat gaat vaak om de status van de bestemmingsplannen of data die niet compleet is. Maar het kan bijvoorbeeld ook gaan om verkeerde coördinaten. Zo zijn er gemeenten die hun bestemmingsplan in het buitenland gesitueerd hebben. Op het kaartje hieronder ziet u dat sommige gemeenten geen fouten hebben in de data van hun bestemmingsplannen, maar dat er ook gemeenten zijn met meer dan tien fouten.

geonovum bestemmingsplannen

(Bron: Geonovum)

Gebruik het kwaliteitsdashboard Ruimtelijkeplannen.nl

Het is dus verstandig de kwaliteit van uw eigen bestemmingsplannen na te kijken en eventuele fouten in de data te herstellen. Dat kan met het kwaliteitsdashboard van Ruimtelijkeplannen.nl. Dit kwaliteitsdashboard laat een actuele stand zien van de kwaliteit van uw data en wordt dagelijks bijgewerkt. Hiermee brengt u dus relatief eenvoudig uw bestemminsplannen op orde. En u zet weer een belangrijke stap voor de invoering van de Omgevingswet en het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).

Aanmelden en vragen kwaliteitsdashboard

Wilt u weten hoe u zich kunt aanmelden voor het kwaliteitsdashboard? Of heeft u vragen over het gebruik ervan? Dan kunt u het beste contact opnemen met de helpdesk Ruimtelijkeplannen.nl bij het Kadaster. Het telefoonnummer is 088 183 29 01 of gebruik het contactformulier.

Vragen over Omgevingswet en DSO?

Wilt u advies over of hulp bij de implementatie van de Omgevingswet en het DSO? Neem dan contact op met Han Kuiper: 06 241 336 38, han.kuiper@quarant.nl.

Wij delen kennis, tips en adviezen. Blijf op de hoogte.
Meld u aan voor de nieuwsbrief.

Of volg ons op LinkedIn.