Worden onze bestemmingsplannen straks wel getoond in de DSO-viewer?

Als de Omgevingswet in werking treedt, worden de bestemmingsplannen die nu op Ruimtelijkeplannen.nl staan getoond in de DSO-viewer. Een beleidsmedewerker Ruimtelijke Ordening bij een middelgrote gemeente vroeg ons of gemeenten daar zelf nog iets voor moeten doen of dat het automatisch gaat. Ons advies: controleer op tijd of de data van je bestemmingsplannen kloppen. Anders is een bestemmingsplan straks misschien toch niet zichtbaar.

Datum
9 maart 2020
Auteur
Han Kuiper
Diensten
Implementatie & adoptie
Leestijd
3 min

Zorg dat je gegevens correct zijn voordat ze in de DSO-viewer getoond worden

Bestemmingsplannen in Ruimtelijkeplannen.nl worden straks getoond in de DSO-viewer. Dat gebeurt via de overbruggingsfunctie van het Informatiehuis Ruimte. Je hoeft daar in principe niets voor te doen. Maar dan moet je wel zeker weten dat de data van je bestemmingsplannen op Ruimtelijkeplannen.nl correct zijn. Is dat niet het geval? Dan kan dit ertoe leiden dat een bestemmingsplan straks verkeerd getoond wordt in de DSO-viewer of zelfs helemaal niet.

Veel fouten in huidige bestemmingsplannen

Uit een analyse uitgevoerd door Geonovum en het Kadaster blijkt dat er in data van de huidige bestemmingsplannen helaas nog veel fouten zitten. Dat gaat vaak om de status van de bestemmingsplannen of data die niet compleet is. Maar het kan bijvoorbeeld ook gaan om verkeerde coördinaten. Zo zijn er gemeenten die hun bestemmingsplan in het buitenland gesitueerd hebben. Op het kaartje hieronder zie je dat sommige gemeenten geen fouten hebben in de data van hun bestemmingsplannen, maar dat er ook gemeenten zijn met meer dan tien fouten.

geonovum bestemmingsplannen

(Bron: Geonovum)

Gebruik het kwaliteitsdashboard Ruimtelijkeplannen.nl

Het is dus verstandig de kwaliteit van je eigen bestemmingsplannen na te kijken en eventuele fouten in de data te herstellen. Dat kan met het kwaliteitsdashboard van Ruimtelijkeplannen.nl. Dit kwaliteitsdashboard laat een actuele stand zien van de kwaliteit van je data en wordt dagelijks bijgewerkt. Hiermee breng je dus relatief eenvoudig je bestemminsplannen op orde. En zet weer je een belangrijke stap voor de invoering van de Omgevingswet en het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).

Aanmelden en vragen kwaliteitsdashboard

Wil je weten hoe je je kunt aanmelden voor het kwaliteitsdashboard? Of heb je vragen over het gebruik ervan? Dan kun je het beste contact opnemen met de helpdesk Ruimtelijkeplannen.nl bij het Kadaster. Het telefoonnummer is 088 183 29 01 of gebruik het contactformulier.

Heb je vragen over de Omgevingswet of het DSO?

Stel ze aan Han. Of laat een bericht achter in de chat.

Consultant
Han Kuiper
Wetten worden vaak met een nobel doel opgesteld: veilig wonen in een schone leefomgeving. Helaas worden wetten vaak zo complex, dat het oorspronkelijke doel uit het oog verloren wordt. Ik maak wetgeving weer begrijpelijk, met als specialisme de Omgevingswet, zodat we veiliger leven in een schoner Nederland.
Pagina delen: