Wat als een waardevolle medewerker weggaat?

Opleidingen en gebruikersadoptieprogramma’s zijn belangrijk om de duurzame inzetbaarheid van medewerkers te vergroten. Bijvoorbeeld omdat het ze helpt hun digitale vaardigheden op peil te houden. Maar wat leveren die investeringen in medewerkers eigenlijk op? En hoe groot is het risico dat u investeert in medewerkers die vervolgens de organisatie verlaten?

Goed opgeleide medewerkers zijn minder ziek

De afdeling Personeel & Organisatie besteedt veel tijd aan verzuimpreventie. Een juiste muis, een hoog-laagbureau, een goede bureaustoel, allemaal middelen die medewerkers helpen vitaal te blijven. Maar wat als medewerkers niet precies de juiste kennis en vaardigheden hebben? Als ze bijvoorbeeld wel alles weten over hun vakgebied, maar niet goed met digitale hulpmiddelen kunnen omgaan? Ze zullen hun werk minder snel kunnen uitvoeren dan gewenst en gefrustreerd raken. Het gevolg: mentale klachten.

Goed opgeleide medewerkers hebben meer vertrouwen

Uit verschillende onderzoeken weten we dat medewerkers die zich kunnen blijven ontwikkelen, minder vaak ziek zijn. Ze ervaren dat de organisatie hen steunt. Hiermee neemt het vertrouwen in en de waardering voor de organisatie toe. Ook het zelfvertrouwen van medewerkers neemt toe. En wanneer medewerkers hun werk uitvoeren met de juiste kennis, lukt het ze beter om de gestelde doelen binnen de verwachte tijd te behalen. Ze zitten beter in hun vel. Allemaal zaken die bijdragen aan de vitaliteit van medewerkers.

Goed opgeleide medewerkers verhogen de sfeer

Er zijn vrolijke en chagrijnige mensen. Over het algemeen is de sfeer op afdelingen echter beter als medewerkers hun werkzaamheden vol vertrouwen uitvoeren, dan wanneer ze continu tegen lacunes in kennis en vaardigheden oplopen. Al is het maar omdat in het tweede geval ook het werk zich zal opstapelen en de kwaliteit van het geleverde werk vaak minder wordt. Sfeer lijkt een ‘zacht criterium’, maar in de praktijk speelt sfeer een grote rol als medewerkers nadenken over blijven of weggaan.

Goed opgeleide medewerkers zijn flexibel

Door technologische en maatschappelijke veranderingen moeten organisaties zich blijven aanpassen. Medewerkers die gewend zijn om hun kennis en vaardigheden te blijven ontwikkelen, zijn minder bang voor die veranderingen. Ze weten dat ze het vermogen hebben bij te leren. Ze zien juist snel mogelijkheden nieuwe kennis en vaardigheden te gebruiken om werkprocessen of dienstverlening te verbeteren. Ze stappen ook gemakkelijker over naar een andere afdeling als ze daar een goede bijdrage kunnen leveren. Dit in tegenstelling tot medewerkers die weinig aan opleidingen doen. Voor hen zijn veranderingen al snel een bedreiging. Dit maakt niet alleen hen, maar ook de organisatie minder flexibel.

Goed opgeleide medewerkers zijn de investering waard

Het opleiden van medewerkers via bijvoorbeeld een gebruikersadoptieprogramma kost uiteraard geld. Daar krijgt u, zoals gezegd, medewerkers voor terug die minder vaak ziek zijn en hun werk met meer plezier uitvoeren. De sfeer in de organisatie gaat vooruit en de organisatie kan gemakkelijker inspelen op de vele veranderingen in technologie en maatschappij. Soms zal een medewerker vertrekken, net nadat hij een dure opleiding heeft gevolgd. Dat is jammer. Maar als uw organisatie niet in medewerkers investeert, zullen de meest ambitieuze en talentvolle medewerkers zeker vertrekken. Het aanbieden van opleidingsmogelijkheden aan medewerkers is daarom de investering zeker waard.

 

Wij delen kennis, tips en adviezen. Blijf op de hoogte.
Meld u aan voor de nieuwsbrief.

Of volg ons op LinkedIn.