Waarom wachten op de samenhangende objectenregistratie?

Gegevens over objecten als gebouwen, wegen of openbare ruimten zijn over onder andere de BAG, WOZ en BGT verspreid. Dat is niet erg efficiënt voor het inwinnen en beheren van die gegevens. Zeker niet als de werkzaamheden daarvoor ook nog eens door gescheiden teams worden uitgevoerd. De samenhangende objectenregistratie (SOR) moet dit gaan verbeteren. Maar waarom daarop wachten, als je vandaag al meer samenhang in je registraties kunt aanbrengen? Lees hoe de ideeën achter de SOR je daarbij helpen.

Datum
11 mei 2022
Auteur
Jos Poels
Diensten
Data & datagedreven overheid
Leestijd
3 min

Wat is de samenhangende objectenregistratie?

De SOR moet een uniforme registratie worden met daarin de basisgegevens over objecten in de fysieke werkelijkheid. Dus een registratie met alle objecten die in het terrein zichtbaar zijn, zoals wegen, water, spoorlijnen, gebouwen, bomen en terreindelen. En waarin daarnaast enkele (registratieve) objecten als woonplaatsen, gemeentegrenzen en openbare ruimten te vinden zijn. De voordelen van zo’n uniforme registratie? Efficiënter beheer, minder fouten en meer gebruiksmogelijkheden.

Een utopie of logisch vervolg?

Hier en daar hoor je geluiden dat de SOR een utopie is. De manier waarop de BAG, WOZ en BGT ingericht zijn en beheerd worden, zou te veel van elkaar verschillen om daar in de praktijk op korte termijn uniformiteit in aan te kunnen brengen. Anderen zijn van mening dat de SOR juist een vanzelfsprekende doorontwikkeling is van ons huidig stelsel aan registraties. Want door het object centraal te stellen en daarvan meer kenmerken te registreren, komt eenmalig vastleggen en meervoudig gebruik in het vizier. Overigens kun je je afvragen of dit per se moet leiden tot een nieuwe registratie. Een andere optie is de huidige basisregistraties slimmer gegevens van elkaar te laten afnemen.

Breng vandaag nog meer samenhang aan in je registraties

Of je nu wel of niet gelooft in de daadwerkelijke komst van de SOR, het gedachtegoed erachter kun je weldegelijk gebruiken om vanaf vandaag al het beheer van je registraties een flink stuk efficiënter te maken. Hoe? Door te doen alsof de SOR al een gegeven is. En je processen daarop aan te passen. Breng de medewerkers van de verschillende registraties bij elkaar en laat ze samen bedenken hoe een SOR er voor jullie organisatie uit zou kunnen zien.

Van de grond af aan

Durf daarbij net te doen of je de luxe hebt helemaal opnieuw te beginnen. Ga dus niet uit van je bestaande processen. Stel in plaats daarvan het object centraal en bouw je processen daarom heen. Welke inwinnings- en beheerprocessen zijn er nodig? Hoe kun je afnemers het beste bedienen? Sluit in je processen aan op de lifecycle van het object. Je hoeft hierbij niet bang te zijn dat straks alles anders moet, want het wordt steeds duidelijker dat gemeenten veel zaken rond de SOR sowieso zelf moeten organiseren.

In 6 stappen naar meer samenhang in de registratie van objecten

Ken je je ideale werkwijze? Kijk dan welke veranderingen je organisatorisch, procesmatig en technisch dichter van de huidige naar de ideale werkwijze brengen. En zet ze in gang. Stapsgewijs ziet deze aanpak er zo uit:

  1. Breng de stakeholders bij elkaar.
  2. Zet inwinnings- en beheerprocessen naast elkaar.
  3. Bepaal welke kenmerken van een object je nodig hebt.
  4. Ontwerp het nieuwe proces.
  5. Stel een transitieplan op, met daarin ook aandacht voor de gevolgen voor medewerkers.
  6. Voer het transitieplan uit.

Kortom, niets houdt je tegen om vandaag te starten met de SOR. En binnenkort al de vruchten te plukken van meer samenhang in je registraties.

Meer weten?

Stel je vraag aan Jos. Of laat een bericht achter in de chat.

Partner
Jos Poels
Gemeenten kunnen efficienter werken als ze de nieuwste technische mogelijkheden gebruiken om hun werkprocessen te verbeteren. Bijvoorbeeld door digitaal, zaakgericht of objectgericht te werken. Ik help ze daarmee op strategisch en tactisch niveau, maar ook op de werkvloer.
Pagina delen: