Wij delen onze kennis graag met jou

Themapagina: Omgevingswet

Lokale overheden hebben continu te maken met de implementatie van nieuwe wetgeving, zoals de Omgevingswet. Hoe zorg je er als organisatie voor dat je nieuwe wetgeving tijdig kunt uitvoeren? Welke nieuwe systemen zijn nodig? Welke werkprocessen moeten worden aangepast? En welke opleidingen hebben medewerkers nodig om goed met de nieuwe (digitale) systemen om te kunnen gaan? ​

Bekijk onze blogs over de Omgevingswet

We helpen je graag verder.

Implementatie & adoptie

Omgevingswet: praktische tips voor het organiseren van het vooroverleg

Lees onze praktische tips om als gemeente met het vooroverleg aan de slag te gaan. En recht te doen aan de doelstellingen van de Omgevingswet.

Adrie van Bohemen
29 juni 2023 – 8 min lezen
Implementatie & adoptie

Omgevingswet: bereid je voor op 1 januari 2024

Als gemeente heb je nog tot 1 januari om te zorgen dat je voldoet aan de minimumeisen. En om de transformatie in gang te zetten.

Adrie van Bohemen
24 mei 2023 – 12 min lezen
Implementatie & adoptie

De Omgevingswet: hoe houden we de moed erin?

En toen werd de inwerkingtreding van de Omgevingswet opnieuw uitgesteld. Vooralsnog tot 1 juli 2023. Merk je dat daardoor de motivatie in jouw organisatie minder wordt? Met de volgende acties houd je de moed erin!

Marleen Duinkerken
8 december 2022 – 7 min lezen
Implementatie & adoptie

Omgevingswet: zo gebruik je de extra tijd nuttig

Als DSO-experts vinden we het nieuwe uitstel van de Omgevingswet niet prettig. Als projectleiders bij verschillende gemeenten hebben we nu wat meer tijd de mensen, techniek, processen en organisatie nog beter voor te bereiden. En die tijd gaan we goed gebruiken. Ons advies aan jou is hetzelfde te doen. Lees welke concrete acties je kunt uitvoeren.

Adrie van Bohemen
8 december 2022 – 3 min lezen
Implementatie & adoptie

Regelanalist: nieuwe rol in uitvoeringshart van de Omgevingswet

Regelanalisten spelen een belangrijke rol bij het opstellen van toepasbare regels. Omdat deze functie voor de meeste gemeenten nieuw is, organiseert Sdu in september de leergang Regelanalist Omgevingswet. Drie docenten vertellen meer over het werk van de regelanalist en de inhoud van de leergang.

Han Kuiper
4 juli 2022 – 6 min lezen
Implementatie & adoptie

Omgevingswet: kwaliteit informatievoorziening bepaalt kwaliteit van dienstverlening

De kwaliteit van je dienstverlening in de leefomgeving is sterk afhankelijk van de kwaliteit van je informatievoorzieningen. Zeker als je de beloften van de Omgevingswet (zoals één loket, regels op de kaart) waar wilt maken. Welke berg aan informatie moet je daarvoor overzichtelijk bij elkaar brengen? En welke broze eerste stappen zijn gemeenten hiervoor aan het zetten?

Adrie van Bohemen
31 mei 2022 – 6 min lezen
Implementatie & adoptie

Omgevingswet: zo verliepen de try-outs in de VTH-keten!

In april organiseerden een aantal organisaties samen try-outs voor aanvragen in de VTH-keten onder de Omgevingswet. In deze blog vertellen drie betrokkenen meer over die try-outs en wat ze ervan hebben geleerd.

Han Kuiper
16 mei 2022 – 9 min lezen
Implementatie & adoptie

Net op tijd opleiden voor de Omgevingswet is veel te laat

Beginnen jullie op tijd met het opleiden van medewerkers voor de Omgevingswet? Net op tijd is in dit geval veel te laat.

Han Kuiper
13 december 2021 – 4 min lezen
Implementatie & adoptie

Omgevingswet: ga oefenen nu daarvoor nog tijd is

Gemeenten moeten nog veel regelen voordat volgend jaar 1 juli de Omgevingswet in werking treedt. Het expertteam van het programma Aan de slag met de…

Adrie van Bohemen
28 juni 2021 – 6 min lezen
Implementatie & adoptie

Omgevingswet: handhaving vraagt om andere manier van denken en werken

Omgevingswet: handhaving vraagt om andere manier van denken en werken De Omgevingswet geeft burgers en bedrijven meer ruimte. Van ambtenaren wordt een “ja, mits” houding…

Han Kuiper
10 februari 2021 – 6 min lezen
Implementatie & adoptie

DSO: aansluiten, vullen en oefenen, oefenen, oefenen

Veel vragen die het Expertteam Migratie Omgevingswet krijgt gaan over de aansluiting op het DSO. Dat is niet alleen een kwestie van techniek. Iedere gemeente of ander bevoegd gezag zal voor de aansluiting op de productie-omgeving zelf een aansluitstrategie moeten bepalen.

Adrie van Bohemen
8 juni 2020 – 4 min lezen
Implementatie & adoptie

Betrouwbare data: de eerste stap naar een omgevingsplan

Door de komst van de Omgevingswet gaan de bestemmingsplannen verdwijnen. Daar komt één omgevingsplan voor in de plaats. Er is een ruime overgangsperiode. Toch zul…

Han Kuiper
2 juni 2020 – 3 min lezen
Implementatie & adoptie

Aansluiten op het DSO: ken de risico’s

Voor 1 januari 2021 moeten gemeenten een hoop regelen voor de Omgevingswet. Bijvoorbeeld werkprocessen inrichten, toepasbare regels maken en het legesmodel aanpassen. Ook de aansluiting…

Han Kuiper
9 maart 2020 – 3 min lezen
Implementatie & adoptie

Doorpakken met de Omgevingswet of denk je dat je tijd genoeg hebt?

De nieuwe invoeringsdatum van de Omgevingswet is 1 januari 2022. Dat betekent extra tijd om te voldoen aan de minimumeisen. Met alle drukte is het…

Han Kuiper
2 juni 2020 – 2 min lezen
Implementatie & adoptie

Heb je de basis op orde voor de Omgevingswet?

In dit artikel lees je welke belangrijke zaken je op orde moet hebben voor 1 januari 2021 en met welke zaken je dit jaar zeker moet gaan oefenen.

Adrie van Bohemen
21 januari 2020 – 4 min lezen
Implementatie & adoptie

Digitaal Stelsel Omgevingswet uitgewerkt

De verwachting is dat in juli 2019 de Omgevingswet in werking treedt. Inmiddels is een wetsvoorstel bekend gemaakt waarbij onder andere het Digitaal Stelsel Omgevingswet…

Han Kuiper
26 januari 2017 – 2 min lezen

Meer informatie?

Adrie en Han vertellen je graag meer over het invoeren van de Omgevingswet.

Consultant
Han Kuiper
Wetten worden vaak met een nobel doel opgesteld: veilig wonen in een schone leefomgeving. Helaas worden wetten vaak zo complex, dat het oorspronkelijke doel uit het oog verloren wordt. Ik maak wetgeving weer begrijpelijk, met als specialisme de Omgevingswet, zodat we veiliger leven in een schoner Nederland.
Pagina delen: