
Themapagina: Omgevingswet
Lokale overheden hebben continu te maken met de implementatie van nieuwe wetgeving, zoals de Omgevingswet. Hoe zorg je er als organisatie voor dat je nieuwe wetgeving tijdig kunt uitvoeren? Welke nieuwe systemen zijn nodig? Welke werkprocessen moeten worden aangepast? En welke opleidingen hebben medewerkers nodig om goed met de nieuwe (digitale) systemen om te kunnen gaan?
Thema’s
Andere thema’s
Bekijk onze blogs over de Omgevingswet
We helpen je graag verder.

Omgevingswet: praktische tips voor het organiseren van het vooroverleg
Lees onze praktische tips om als gemeente met het vooroverleg aan de slag te gaan. En recht te doen aan de doelstellingen van de Omgevingswet.

Omgevingswet: bereid je voor op 1 januari 2024
Als gemeente heb je nog tot 1 januari om te zorgen dat je voldoet aan de minimumeisen. En om de transformatie in gang te zetten.

De Omgevingswet: hoe houden we de moed erin?
En toen werd de inwerkingtreding van de Omgevingswet opnieuw uitgesteld. Vooralsnog tot 1 juli 2023. Merk je dat daardoor de motivatie in jouw organisatie minder wordt? Met de volgende acties houd je de moed erin!

Omgevingswet: zo gebruik je de extra tijd nuttig
Als DSO-experts vinden we het nieuwe uitstel van de Omgevingswet niet prettig. Als projectleiders bij verschillende gemeenten hebben we nu wat meer tijd de mensen, techniek, processen en organisatie nog beter voor te bereiden. En die tijd gaan we goed gebruiken. Ons advies aan jou is hetzelfde te doen. Lees welke concrete acties je kunt uitvoeren.

Regelanalist: nieuwe rol in uitvoeringshart van de Omgevingswet
Regelanalisten spelen een belangrijke rol bij het opstellen van toepasbare regels. Omdat deze functie voor de meeste gemeenten nieuw is, organiseert Sdu in september de leergang Regelanalist Omgevingswet. Drie docenten vertellen meer over het werk van de regelanalist en de inhoud van de leergang.

Omgevingswet: kwaliteit informatievoorziening bepaalt kwaliteit van dienstverlening
De kwaliteit van je dienstverlening in de leefomgeving is sterk afhankelijk van de kwaliteit van je informatievoorzieningen. Zeker als je de beloften van de Omgevingswet (zoals één loket, regels op de kaart) waar wilt maken. Welke berg aan informatie moet je daarvoor overzichtelijk bij elkaar brengen? En welke broze eerste stappen zijn gemeenten hiervoor aan het zetten?

Omgevingswet: zo verliepen de try-outs in de VTH-keten!
In april organiseerden een aantal organisaties samen try-outs voor aanvragen in de VTH-keten onder de Omgevingswet. In deze blog vertellen drie betrokkenen meer over die try-outs en wat ze ervan hebben geleerd.

Net op tijd opleiden voor de Omgevingswet is veel te laat
Beginnen jullie op tijd met het opleiden van medewerkers voor de Omgevingswet? Net op tijd is in dit geval veel te laat.

Omgevingswet: ga oefenen nu daarvoor nog tijd is
Gemeenten moeten nog veel regelen voordat volgend jaar 1 juli de Omgevingswet in werking treedt. Het expertteam van het programma Aan de slag met de…

Omgevingswet: handhaving vraagt om andere manier van denken en werken
Omgevingswet: handhaving vraagt om andere manier van denken en werken De Omgevingswet geeft burgers en bedrijven meer ruimte. Van ambtenaren wordt een “ja, mits” houding…
DSO: aansluiten, vullen en oefenen, oefenen, oefenen
Veel vragen die het Expertteam Migratie Omgevingswet krijgt gaan over de aansluiting op het DSO. Dat is niet alleen een kwestie van techniek. Iedere gemeente of ander bevoegd gezag zal voor de aansluiting op de productie-omgeving zelf een aansluitstrategie moeten bepalen.
Betrouwbare data: de eerste stap naar een omgevingsplan
Door de komst van de Omgevingswet gaan de bestemmingsplannen verdwijnen. Daar komt één omgevingsplan voor in de plaats. Er is een ruime overgangsperiode. Toch zul…

Aansluiten op het DSO: ken de risico’s
Voor 1 januari 2021 moeten gemeenten een hoop regelen voor de Omgevingswet. Bijvoorbeeld werkprocessen inrichten, toepasbare regels maken en het legesmodel aanpassen. Ook de aansluiting…

Doorpakken met de Omgevingswet of denk je dat je tijd genoeg hebt?
De nieuwe invoeringsdatum van de Omgevingswet is 1 januari 2022. Dat betekent extra tijd om te voldoen aan de minimumeisen. Met alle drukte is het…

Heb je de basis op orde voor de Omgevingswet?
In dit artikel lees je welke belangrijke zaken je op orde moet hebben voor 1 januari 2021 en met welke zaken je dit jaar zeker moet gaan oefenen.

Digitaal Stelsel Omgevingswet uitgewerkt
De verwachting is dat in juli 2019 de Omgevingswet in werking treedt. Inmiddels is een wetsvoorstel bekend gemaakt waarbij onder andere het Digitaal Stelsel Omgevingswet…
Meer informatie?
Adrie en Han vertellen je graag meer over het invoeren van de Omgevingswet.