Testen iWMO in Noord- en Oost-Groningen

In Noord- en Oost-Groningen werken twaalf gemeenten en vijftig zorgaanbieders aan de invoering van de iWMO. Met deze standaard kunnen ze veilig berichten over zorgtoewijzing en declaraties met elkaar uitwisselen. Quarant is gevraagd de koppelingen tussen al deze gemeenten en zorgaanbieders te testen.

Testen van 600 koppelingen

De twaalf gemeenten werken weliswaar samen, maar iedere gemeente voert zelf de WMO uit. Iedere gemeente heeft ook zijn eigen WMO-applicatie van Centric, Pink Roccade of InfoRing. Ook de zorgaanbieders hebben verschillende applicaties van verschillende leveranciers. Dit betekent dat er voor de iWMO 600 koppelingen gelegd moeten worden (12 gemeenten * 50 zorgaanbieders). Er zijn dus veel plekken waar iets mis kan gaan, zeker omdat dit type berichtenverkeer nieuw is.

Advies en praktische ondersteuning

Jeroen Brens van Quarant adviseert de gemeenten bij het project en geeft de applicatiebeheerders praktische ondersteuning. Hij heeft samen met de beheerders een testscript ontwikkeld waarmee zowel de technische en functionele kant van alle koppelingen getest wordt. Daarna wordt het berichtenverkeer ook door de gebruikers getest.

Goede zorg, grip op financiën

Dankzij deze tests weten de gemeenten en zorgaanbieders zeker dat alle WMO-beschikkingen correct bij de zorgverleners en alle facturen correct bij de gemeenten terechtkomen. De zorgaanbieders kunnen daarmee de zorg leveren die de cliënten nodig hebben en de gemeenten houden grip op hun financiën.