Testen is specialistenwerk

Ga je nieuwe of gewijzigde software gebruiken? Dan moet je die eerst goed testen. Dat weten we allemaal. Maar toch is bij gemeenten het testen vaak een ondergeschoven kindje. Nieuwe applicaties of nieuwe versies worden soms klakkeloos of na een zeer summiere test in gebruik genomen.

Testen: niet iedereen is er goed in

Waarom testen we software niet altijd goed? Veel mensen vinden het geen leuk werk en bovendien is lang niet iedereen er goed in. Je moet de documentatie minutieus doorploegen op wijzigingen, je moet testcases maken en de testen vervolgens gestructureerd uitvoeren. En bij een volgende release moet je dit allemaal weer herhalen. Dit is een repeterende klus, die geconcentreerd en met oog voor detail moet worden uitgevoerd. Daar heeft niet iedereen het geduld voor.

Gecertificeerde testers

In mijn zoektocht naar goede testers voor mijn huidig project kwam ik een bedrijf uit Utrecht tegen dat werkt met gecertificeerde testers. Deze testers hebben een vorm van autisme (ASS). Juist deze eigenschap maakt dat ze nauwkeurig, grondig en efficiƫnt zijn. Ze hebben een bovengemiddeld concentratievermogen en oog voor detail. En ze vinden het prettig om gestructureerd en repeterend te werken.

Meer informatie

Al met al voor mij een goede reden om juist met dit bedrijf in zee te gaan. Wil je meer weten? Kijk dan eens op de website van Specialisterren.