Stilte voor de ICT-storm? Start nu de voorbereiding van projecten en aanbestedingen!
Het tijd- en locatie onafhankelijk digitaal werken is door de Coronacrisis sneller en massaler omarmd dan we ooit met een gebruikersadoptieprogramma hadden kunnen bereiken. De voordelen die dit biedt, zullen we ook na de crisis willen blijven gebruiken. Dit zal leiden tot een hausse aan ICT-(verbeter)projecten in een markt die toch al overspannen trekjes vertoont. Start daarom nu al met het voorbereiden van de noodzakelijke ICT-aanbestedingen en projecten.
Overspannen ICT-markt
De jaren van hoogconjunctuur hebben er toe geleid dat de ICT-markt overspannen raakte. Het is een verkopersmarkt geworden. Als u als gemeente uw ICT-infrastructuur wilt aanpassen of vernieuwen of als u de applicatieleverancier nodig heeft voor een upgrade of een herinrichting van de applicatie, dan moet u er snel bij zijn. Zelf zoiets eenvoudigs als een forse bestelling van notebooks levert door schaarste op de processormarkt al snel een levertijd van maanden op. Enzovoort.
ICT-branche waarschijnlijk geen recessie
De huidige crisis gaat onze economie forse schade toebrengen. Dat is ondertussen wel duidelijk geworden. Maar wij denken dat dit niet voor de ICT-branche gaat gelden. We hebben door de Coronacrisis als land weer helder wat de vitale processen zijn. Dat zijn naast zorg en onderwijs onder andere:
- Communicatie met en tussen hulpdiensten;
- Basisregistraties;
- Digitale overheidsprocessen;
- Connectiviteit;
- Elektronisch berichtenverkeer en informatieverschaffing aan burgers;
- Identificatie en authenticatie van burgers en bedrijven;
- Etc.
Kortom: informatisering en automatisering!
Workarounds worden ICT-projecten
Gemeenten met verouderde applicatielandschappen, datacenterconcepten en werkplekconcepten hebben workarounds gecreëerd om toch vooral tijd- en locatie onafhankelijk door te blijven werken. Zodra de crisis voorbij is, zal dit leiden tot een hausse aan ICT-(verbeter)projecten. En dat in een markt die toch al overspannen trekjes vertoont.
Voorkom dat u achteraan sluit bij ICT-aanbestedingen
De eerste weken van de crisis hebben vooral in het teken gestaan van ‘wennen aan de nieuwe situatie’. Nu moeten we de draad weer oppakken. Gebruik de ‘Corona-periode’ om (wellicht versneld) plannen uit te werken, aanbestedingen voor te bereiden en op te starten. Wacht niet totdat de situatie in ons land weer gaat normaliseren. Op dat moment zal de hausse aan inhaaltrajecten gaan leiden tot langere doorlooptijden, hogere prijzen en ICT-bedrijven die steeds kritischer gaan worden op welke gemeentelijke klussen ze wel of niet gaan inschrijven. Ze krijgen het immers druk genoeg!
Gebruik de online tools
De mogelijkheden om online te vergaderen zijn legio, net als om online te workshoppen en te brainstormen. Bestuurders, managementteams en medewerkers hebben gedwongen door de crisis het videovergaderen massaal omarmd. De stap naar andere digitale vormen van samenwerken is daarmee veel kleiner geworden. Aan het werk dus! Laten we ervoor zorgen dat we sterker uit de crisis komen.
Meer informatie over ICT-aanbestedingen?
Heeft u vragen over deze blog? Neem dan gerust contact op met Wim Hoekstra: 06 212 606 38, wim.hoekstra@quarant.nl. Verder helpen we gemeenten om thuiswerken zo optimaal mogelijk te maken. Hoe? We bieden gratis online hulp en e-opleidingen in ons Leerportaal. En we publiceren regelmatig blogs met tips en tools voor online samenwerken. Bijvoorbeeld over thuiswerkafspraken en tools die u daarbij kunt gebruiken.
Zie ook:
- Uw ICT-infrastructuur naar de cloud: wat gaat dat kosten?
- Applicaties Qrachtig aanbesteden
- Stel de juiste vragen als u een zaaksysteem gaat aanschaffen
- Wel of niet een hybride cloudarchitectuur voor gemeenten?
- Zo maak je van een intranet en digitale werkomgeving (DWO) een succes
Wij delen kennis, tips en adviezen. Blijf op de hoogte.
Meld u aan voor de nieuwsbrief.
Of volg ons op LinkedIn.