Smart cities: van lantaarnpaal tot intelligente dataverzamelaar
Schaft u als gemeente nieuw straatmeubilair aan? Denk dan zeker na over de mogelijkheden die de combinatie van sensortechnologie, internet of things (IoT) en big data u bieden. Het is een kans uw openbare ruimte tot smart city om te toveren.
Grenzeloze mogelijkheden
In de media zijn veel enthousiaste verhalen te zien en te lezen over de mogelijkheden van smart cities op basis van sensortechnologie, internet of things (IoT) en big data. Het is een mogelijkheid onze gemeenten duurzamer en toegankelijker te maken. Voorbeelden zijn afvalbakken die zelf afval persen en melden dat ze vol zijn of lantaarnpalen die hun lichtsterkte automatisch aanpassen om bezoekersstromen te reguleren. Bedenkingen zijn er ook, bijvoorbeeld op het gebied van privacy.
Een flinke impuls aan uw informatielandschap
We zijn ervan overtuigd dat sensortechnolgie, internet of things en big data zowel aan uw openbare ruimte als uw informatielandschap een flinke impuls gaan geven. Als u echter deze mogelijkheden in samenhang wilt gebruiken en zelf regisseur wilt blijven van uw openbare ruimte en datastromen, is het belangrijk dat u een duidelijke visie ontwikkelt over de manier waarop u uw smart city vorm wilt geven.
De lantaarnpaal als voorbeeld
Neem bijvoorbeeld een lantaarnpaal. Daarvan weet u nu waarschijnlijk de plek waar deze staat, de leeftijd, de hoeveelheid licht die hij geeft en welke reparaties eraan zijn uitgevoerd. Gaat u deze lantaarnpaal vervangen? Dan kunt u de lantaarnpaal zelf slimmer te maken, andere diensten dan licht aanbieden en gegevens verzamelen voor uw beleid, werkprocessen of toepassingen van derden.
Een slimme, duurzame lantaarnpaal
Een nieuwe lantaarnpaal kunt u uitvoeren met led-verlichting en sensoren die het lichtniveau aanpassen aan de behoefte van de omgeving. De lampen gaan dan bijvoorbeeld feller branden bij onweer en ze dimmen als er weinig activiteit is op straat. Dat is niet alleen slim, maar ook duurzaam. U verspilt geen energie meer aan onnodige verlichting.
Een helpende lantaarnpaal
U kunt de lantaarnpaal ook gebruiken om de bezoekers in uw gemeente een goed wifi-netwerk of 4G-lite-netwerk aan te bieden. Of u rust de lantaarnpaal uit met een camara of sensor, waarmee u bezoekers via een app naar vrije parkeerplaatsen leidt. Verder ligt het voor de hand flink wat lantaarnpalen te voorzien van een oplaadpunt voor elektische auto’s. Ook daarbij is het mogelijk via een app kenbaar te maken welke oplaadpunten vrij zijn.
Een lantaarnpaal die gegevens verzamelt
Met sensoren op een slimme lantaarnpaal kunt u ook data verzamelen voor andere toepassingen. U kunt bijvoorbeeld de temperatuur of de hoeveelheid co² in de lucht meten. Of het aantal auto’s dat door een straat rijdt. Of de manier waarop bezoekersstromen zich verplaatsen. Deze data kunt u op datacollectiepunten verzamelen en gebruiken voor uw beleid. U kunt de data ook beschikbaar stellen aan burgers en bedrijven om nieuwe apps of innovatieve mobiele diensten mee te ontwikkelen.
Uw wensen en uw spelregels
Als gemeente bent u vaak de eigenaar van het straatmeubilair. Dit betekent dat u ook bepaalt welke toepassingen daarin worden verwerkt. En u bepaalt, impliciet of expliciet, daarmee welke gegevens u verzamelt en aan derde partijen aanbiedt. Om toekomstbestendige beslissingen hierover te nemen, is het belangrijk dat u een goed beeld heeft van uw wensen voor uw smart city, de mogelijkheden die marktpartijen u bieden en uw eigen beleid voor het verzamelen, beheren en delen van gegevens.
Geef een impuls aan uw smart city
Quarant helpt gemeenten de centrale informatieregisseur te worden binnen een web van burgers, bedrijven, partners en andere overheden. Via workshops en inspiratiesessies zorgen we dat u een samenhangende visie ontwikkelt voor uw eigen smart city en gebruik van data. Onze kennis van de markt en praktijkvoorbeelden geven u een actueel beeld van slimme toepassingen van sensortechnologie, internet of things (IoT) en big data. Onze kennis van gegevensbeheer en wettelijke bepalingen als de AVG helpen u de privacy van burgers en informatieveiligheid daarbij in het oog te houden.
Wij delen kennis, tips en adviezen. Blijf op de hoogte.
Meld u aan voor de nieuwsbrief.
Of volg ons op LinkedIn.