Home / Werkprocessen stroomlijnen / LEAN / De positieve effecten van een gezamenlijke dagstart

De positieve effecten van een gezamenlijke dagstart

De gezamenlijke dagstart is een belangrijk onderdeel van verbetertrajecten. Iedereen heeft gelijk de juiste focus door vragen als: Wat hebben we gisteren gedaan? Wat kan er beter? Wat gaan we vandaag en morgen doen? In dit artikel meer over de positieve effecten van dagstarts op de prestaties van een team.

Wat is een dagstart?

De dagstart is een bijeenkomst met de leden van een team aan het begin van de dag. Zo’n dagstart duurt maximaal vijftien minuten en alle deelnemers staan. Hierdoor blijft het overleg energiek. Op het dagstartbord staat actuele informatie voor het team. Denk bijvoorbeeld aan de resultaten van gisteren, de werkvoorraad en de bezetting. Verder staan er verbeteracties en teamdoelen op het dagstartbord.

Beter samenwerken met een dagstart

Dagstarts onder onze begeleiding beginnen we vaak door teamleden hun stemming kenbaar te laten maken. Met een smiley geven de medewerkers aan of ze die dag in een positieve, neutrale of negatieve stemming zijn. Wie dat wil, kan de afbeelding van zijn smiley toelichten. Op die manier kunnen teamleden rekening houden met elkaars stemmingen en ervaringen met elkaar delen. Mensen die elkaar beter kennen, werken over het algemeen beter samen.

De juiste prioriteiten

Uiteraard worden ook praktische zaken besproken tijdens een dagstart. Wat moet er die dag gebeuren? Wat moeten we voorbereiden voor morgen? Wat is onze capaciteit? De antwoorden op deze vragen geven aan waar de prioriteiten op een dag liggen. Is het een superdrukke dag waarbij iedereen flink aan de bak moet voor de klant? Welke mogelijkheden zijn er om verbeteringen op te pakken? Daarnaast is het goed om van elkaar te weten waarmee iedereen bezig is en hoe druk iemand het heeft. Kun je je collega storen vandaag, of beter even niet?

Elkaar helpen

Een ander belangrijk agendapunt van de dagstart zijn de hulpvragen. Wie heeft hulp nodig om de doelen van vandaag of morgen te halen? De meeste mensen vinden het fijn om hulp te geven, maar een deel van de mensen vindt hulp vragen wel lastig. Een dagstart kan de drempel daarvoor verlagen, zeker als medewerkers daadwerkelijk ervaren dat het team beter presteert als niet iedereen zelf het wiel wil uitvinden. Ongevraagd hulp aanbieden past ook in een positieve teamcultuur.

In verbinding met de doelen op het dagstartbord

Op een dagstartbord staan naast de actuele actiepunten en verbeterpunten ook de behaalde resultaten. Dat is een belangrijke stimulans. Verder horen ook de doelen van een organisatie of een team op een dagstartbord te staan. Door die doelen iedere dag expliciet onder de aandacht te brengen, blijven medewerkers zich focussen op de meest belangrijke zaken. De persoonlijke werkdoelen van medewerkers moeten uiteraard afgestemd zijn op de doelen van het team, en die weer op de doelen van de organisatie.

Qrachtig Werken

Qrachtig werken is de naam van onze aanpak om organisaties en medewerkers klantgerichter en efficiënter te leren werken. Deze methode bestaat uit een verzameling van best practices uit Lean, Scrum, Lifehacking, NLP en Time Management, aangevuld met onze kennis en ervaring. Experimenteren met deze best practices is een belangrijk onderdeel van een verbetercultuur. Wat werkt voor een team of organisatie? Het is een kwestie van uitproberen, meten en verbeteren.

Wij delen kennis, tips en adviezen. Blijf op de hoogte.
Meld u aan voor de nieuwsbrief.

Of volg ons op LinkedIn.

Aanbevolen berichten