Home / Werkprocessen stroomlijnen / Gebruikersadoptieprogramma / Sponsors: essentieel voor succesvolle veranderingen

Sponsors: essentieel voor succesvolle veranderingen

Herkent u het beeld dat veranderingen in uw organisatie vaak slechts door een klein clubje mensen worden gedragen: het projectteam, een verantwoordelijke manager en misschien enkele andere enthousiastelingen? Het gevolg is dat de veranderingen zelden optimaal verlopen. Met voldoende sponsors gaat dit beter. Maar wie zijn die sponsors en hoe vindt u ze?

Enthousiasme in uw hele organisatie

Sponsors zijn diegenen die een positieve invloed uitoefenen op een verandering. Denk daarbij aan directieleden, MT-leden, teamleiders, projectleiders en andere leidinggevenden. Maar ook andere medewerkers kunnen een sponsor zijn als ze hun enthousiasme voor een verandering op hun collega’s weten over te dragen. Voor een succesvolle verandering heeft u sponsors nodig binnen alle lagen en afdelingen in uw organisatie.

Prosci over het belang van sponsors

Het belang van sponsors voor succesvolle veranderingen blijkt uit onderzoek dat Prosci de afgelopen twintig jaar heeft uitgevoerd. Het gaat om tien wereldwijde studies, met meer dan 6000 deelnemers uit allerlei sectoren. Sponsors zijn belangrijk voor veranderingen doordat ze bijvoorbeeld:

  • het belang van de verandering op een hoog niveau in de organisatie vertegenwoordigen;
  • de prioriteit van het project en de commitment van de organisatie duidelijk maken;
  • positiviteit en enthousiasme verspreiden;
  • gedegen sturing en ondersteuning bieden aan medewerkers, zodat zij voldoende tijd en kennis krijgen om te veranderen;
  • een voorbeeldfunctie vervullen.

Niet iedere leidinggevende is een sponsor

Het gedrag van sponsors prikkelt medewerkers mee te veranderen. Het omgekeerde is ook waar: als een teamleider geen sponsor is, wordt het vaak lastig zijn of haar medewerkers de verandering te laten omarmen. Het is dan ook belangrijk te beseffen dat directieleden, MT-leden en teamleiders in uw organisatie niet per definitie enthousiast hoeven te zijn over een verandering, ook al is afgesproken dat deze verandering er moet komen. Misschien heeft iemand andere belangen of begrijpt hij of zij de verandering niet goed. In dat geval is er werk aan de winkel voor u.

Kritiek op uw plannen

Om het nog wat ingewikkelder te maken: niet iedere vorm van weerstand betekent dat degene met kritiek uw verandering wil saboteren. Collega’s die hun mening duidelijk vertellen, voelen zich in ieder geval betrokken bij uw organisatie. Het is dan ook verstandig goed te luisteren naar hun kritiek. Misschien vinden ze dat bepaalde aspecten van de verandering verkeerd worden uitgevoerd of dat aan bepaalde randvoorwaarden niet is voldaan. Gebruik die kritiek om uw plannen aan te scherpen. En wie weet, werft u daarmee gelijk een nieuwe enthousiaste sponsor voor de verandering.

Sponsors kiezen

Om slim gebruik te maken van sponsors is het belangrijk dat u vooraf in kaart brengt wie de mogelijke sponsors voor een verandering zijn. En welke groepen in uw organisatie waarschijnlijk een positieve en welke waarschijnlijk een negatieve invloed gaan uitoefenen op de verandering. Dit helpt u ook de mogelijke sponsors en hun sponsorcompetenties te analyseren. Heeft iemand bijvoorbeeld ervaring met veranderingen?

Sponsors inzetten

Kies op basis van uw analyse de collega’s die u actief als sponsor wilt inzetten. Benader ze en bereid ze voor op de verandering. Bespreek de veranderactiviteiten en planning met ze, maar leg ze bijvoorbeeld ook de ADKAR-methodiek uit. Plan vaste contactmomenten in met alle sponsors. Ze zijn niet alleen uw spreekbuis, maar zeker ook uw ogen en oren in de organisatie. Luister dus goed naar de feedback die u van ze krijgt.

De start van de verandering

Uiteraard is het vinden van de juiste sponsors pas de eerste stap voor een succesvolle verandering. Het meeste werk ligt dan nog voor u. Maar uit onze eigen ervaringen met verandertrajecten weten we dat het bewust inzetten van sponsors veel voordelen heeft. Quarant heeft gecertificeerde verandermanagers voor Prosci in dienst. Neem dus zeker contact op als u vragen heeft over het vinden of aansturen van sponsors. Ook als u andere vragen heeft over succesvol veranderen, helpen we u graag.

 

Wij delen kennis, tips en adviezen. Blijf op de hoogte.
Meld u aan voor de nieuwsbrief.

Of volg ons op LinkedIn.

Imke Lenkens
Imke Lenkens
Als consultant houd ik mij bezig met procesverbetering en verandermanagement. Ik zie het als een uitdaging en haal voldoening uit het verder brengen van organisaties en haar medewerkers, zodat zij hun werk optimaal kunnen uitvoeren. Bijvoorbeeld door processen efficiënter in te richten of medewerkers open te stellen voor nieuw ontwikkelingen. Voor meer informatie: 06 833 902 66
Lees meer blogs

Aanbevolen berichten