Home / Werkprocessen stroomlijnen / Ambassadeurs maken uw project succesvoller

Ambassadeurs maken uw project succesvoller

Om een project te laten slagen, heeft u naast het commitment van directie en management en vakinhoudelijke kennis van projectleden, ook de kennis en ervaring van ambassadeurs nodig. Het gaat om werknemers die hun afdeling en de werkzaamheden door en door kennen. Hoe vindt u de juiste ambassadeurs voor uw project?

Rol van een ambassadeur

Voordat u op zoek gaat naar ambassadeurs, moet u eerst nadenken over de rol of rollen die u die ambassadeurs wilt geven. Dat wisselt van project tot project. Mogelijke rollen zijn:

 • bron van informatie voor de projectgroep
 • verspreider van informatie op de afdeling
 • klankbord voor de projectgroep
 • ondersteuner van collega’s op de afdeling met bijvoorbeeld het gebruik van een nieuw systeem.

Profiel van een ambassadeur

Op basis van die rol of rollen kunt u het profiel opstellen van de ambassadeurs die u zoekt. U wilt bijvoorbeeld dat een ambassadeur:

 • expert is in een bepaald systeem;
 • sociaal middelpunt is in een team;
 • handig is met digitale hulpmiddelen;
 • graag collega’s helpt.

Werving van ambassadeurs

Als u vervolgens gaat werven is het verstandig medewerkers in eerste instantie zichzelf aan te laten melden. Op die manier werft u medewerkers die in ieder geval enthousiast zijn over het project en graag willen helpen. Als dit te weinig ambassadeurs oplevert, kunt u zelf medewerkers benaderen die u geschikt lijken. Leg de complete lijst van ambassadeurs voor aan het management. Goedkeuring van de leiding is nodig omdat ambassadeurs voldoende tijd moeten krijgen voor de werkzaamheden die daarbij horen. Maak daar duidelijke afspraken over met het management.

Een gezamenlijke start

Het is een goed idee om als start een bijeenkomst met alle ambassadeurs te organiseren. Bespreek in deze bijeenkomst de volgende onderwerpen:

 • reden en inhoud van het project
 • uw verwachtingen van ambassadeurs tijdens het project
 • afspraken over de manier van communiceren.

Succesvolle projecten

Ambassadeurs zorgen ervoor dat de organisatie meer betrokken is bij een project en dat u gemakkelijker toegang heeft tot de ideeën en meningen uit de organisatie. Hiermee maakt u projecten succesvoller. Ga dus met bovenstaande tips aan de slag.

 

Wij delen kennis, tips en adviezen. Blijf op de hoogte.
Meld u aan voor de nieuwsbrief.

Of volg ons op LinkedIn.

Imke Lenkens
Imke Lenkens
Als Consultant bij Quarant richt ik mij voornamelijk op de gebieden informatie- en verandermanagement. Processen efficiënter maken, het uitrollen van beleidsplannen en inzetten van initiatieven van medewerkers of klanten op de juiste plek in de organisatie zijn zie ik als mijn uitdagingen. 06 833 902 66
Lees meer blogs

Aanbevolen berichten

Neem contact met ons op

Wilt u meer informatie of heeft u vragen over onze diensten? Wij denken graag met u mee.