Pre-inspectie BAG eyeopener in Stadskanaal

Een BAG pre-inspectie is geen overbodige luxe. Zo blijkt tijdens de inspectie basisregistraties adressen en gebouwen (BAG) bij de gemeente Stadskanaal. “Je moet streng voor jezelf zijn”, aldus Frans Kabel, coördinator GEO van deze gemeente, “Want de inspectie is zwaar! De pre-inspectie van Quarant heeft ons heel goed geholpen om de basisregistratie beter op orde te krijgen.”

“Twee jaar geleden is de BAG ingevoerd”, vertelt Adrie van Bohemen, adviseur van Quarant, “Gemeenten zijn wettelijk verplicht adressen en gebouwen te registreren in dit systeem. Nu wil de wetgever graag weten of de Gemeenten dat goed doen. Daarom voeren gespecialiseerde bureaus in opdracht van de overheid inspecties uit. Is de registratie nog steeds op orde? Kloppen de gegevens nog? Zijn de processen op orde? Om goed beslagen ten ijs te komen, biedt Quarant een pre-inspectie BAG aan. Door deze uit te laten voeren, wordt het voor Gemeenten inzichtelijk hoe ze ervoor staan.”

Als je je BAG-beheerderstaak serieus neemt, dan zou ik zo’n pre-inspectie zeker doen!
Frans Kabel, coördinator GEO, Gemeente Stadskanaal

“De pre-inspectie hier in Stadskanaal was een eyeopener voor ons”, vertelt Kabel, “We hadden een aantal zaken niet goed op orde. De dagelijkse back-up van ons systeem bijvoorbeeld was niet goed. En in het archief bleek niet alles op z’n plek te liggen, waardoor gegevens niet tijdig terug te vinden waren. Door de aanbevelingen die voortkwamen uit de pre-inspectie, hebben we de archivering nu beter op orde. Ook hadden we de test voor de uitwijk nog niet gedaan. Het is verplicht om dat een keer per jaar te doen.”

Koffer vol kennis over BAG

“We nemen een koffer vol kennis mee tijdens de pre-inspectie”, vertelt Jeroen Brens, BAG-specialist van Quarant, die de pre-inspectie in Stadskanaal mede heeft uitgevoerd, “Vaak worden de termijnen niet gehaald. Dit komt bijvoorbeeld door de procesinrichting, waardoor de uitvoering niet op tijd is. Of doordat de verbinding met de Landelijke Voorziening er uitgelegen heeft. Gemeenten vergeten vaak een logboek bij te houden. Hiermee kunnen termijnoverschrijdingen verklaard worden aan de inspecteur.”

“Nadeel van de pre-inspectie is wel dat het een steekproef is, terwijl bij de daadwerkelijke inspectie alles gecontroleerd wordt”, vertelt Kabel, “Als content- en documentnummer niet exact met elkaar overeenkomen, dan is dit een minpunt. Dan nog zeg ik: Als je je BAG-beheerderstaak serieus neemt, dan zou ik zo’n pre-inspectie zeker doen! Door de positieve ervaringen met de pre-audit hebben we die ook in Vlagtwedde uit laten voeren.”

Meer informatie over onze pre-inspectie BAG?

Bel Adrie van Bohemen: 06-53371487 of mail Adrie.van.Bohemen@quarant.nl