Optimaal Digitaal: verbeter je online dienstverlening

Voor je werk gebruik je je kennis en ervaring. Tegelijkertijd luister je ook graag naar tips van vakgenoten. Want waarom zou je het wiel opnieuw willen uitvinden? Op de website Optimaal Digitaal staan veel tips voor het verbeteren van de (online) dienstverlening. We testten het kaartspel. Van deze tips maak je concrete actiepunten.

Datum
11 maart 2019
Auteur
René Wanders
Diensten
Dienstverlening
Leestijd
3 min

Stel de gebruiker centraal

Optimaal Digitaal is een initiatief van de community Gebruiker Centraal. Doel van deze community is door het delen van kennis en ervaring publieksprofessionals te ondersteunen bij het verbeteren van de dienstverlening. Daarbij wordt vooral gekeken hoe de burger centraal kan staan bij de digitalisering van diensten. De gedachten hierachter zijn dat de overheid er voor de burger hoort te zijn, het kosten bespaart als je de gebruiker centraal stelt bij de ontwikkeling van je diensten en jou als publieksprofessional jouw beroepstrots heeft: je wilt goed werk leveren toch?

Tips voor betere online dienstverlening

Er staan meer dan honderd tips om de (online) dienstverlening van de overheid naar burgers en bedrijven te verbeteren op Optimaal Digitaal. Deze tips zijn in de loop der jaren verzameld door het uitvoeren van onderzoek naar onder andere gedragspsychologie. Het mooie is dat de tips meer zijn dan oneliners waarvan je zelf maar moet uitzoeken hoe je ze interpreteert en inpast. Integendeel. De tips worden ondersteund met goede voorbeelden uit de praktijk, duidelijke uitleg waarom een tip goed werkt, een wetenschappelijk onderbouwde motivatie en handige links die jou verder helpen.

Optimaal Digitaal spel

De tips zijn onderverdeeld in verschillende thema’s, bijvoorbeeld commitment, gebruiksgemak, samenwerking, informatieveiligheid en procesaanpak. Om in spelvorm met de tips aan de slag te gaan, heeft Gebruiker Centraal het spel Optimaal Digitaal uitgebracht. Het spel bestaat uit kaarten met tips van de website. Door het spel tijdens een workshop te spelen, verzamel je samen met collega’s concrete actiepunten waarmee je de volgende dag al direct aan de slag kunt.

Concrete actiepunten als resultaat

Onlangs hebben we met een aantal collega’s van Quarant dit spel getest. We deden hiervoor alsof we medewerkers van een gemeente waren met de opdracht om een chatkanaal in te zetten voor directe communicatie met inwoners. We waren erg onder de indruk van de resultaten die we in korte tijd met elkaar bereikten. Tijdens het spel kwamen we al snel tot een concrete actielijst, waarvan we de verschillende punten zo in ons fictieve project hadden kunnen opnemen. Dit door de tips op de kaarten te bespreken, weg te leggen en te prioriteren. Verder kregen we een beter inzicht in wat eenieder van ons belangrijk vindt voor het project. En we deelden automatisch veel kennis met elkaar.

Quarant gecertificeerd spelleider Optimaal Digitaal

Sinds 1 maart 2019 zijn alle consultants van Quarant gecertificeerd als spelleider voor het spel Optimaal Digitaal. We hebben onder leiding van Ineke Graumans het spel gespeeld. Daarbij zijn we vooral ingegaan op de verschillende manieren waarop het spel kan verlopen en hoe de spelleider daarmee kan omgaan. Dus heb je een online dienst die wel wat gebruikersvriendelijker kan? En wil je een onafhankelijke spelleider om het maximale rendement uit het spel Optimaal Digitaal te halen? Neem dan zeker contact met ons op. We komen het spel graag met jou spelen.

Optimaal Digitaal spelleider

Meer informatie?

René beantwoordt graag jouw vraag of vertelt meer over het spel.

Consultant
René Wanders
Mijn specialismen zijn e-dienstverlening en informatiemanagement. Ik word enthousiast van het optimaliseren van processen. Met mijn pragmatische en betrokken aanpak houd ik de vaart in het proces en de juiste doelstellingen in het oog. Ook denk ik mee over een passende aanpak met visie op de toekomst.