Net op tijd opleiden voor de Omgevingswet is veel te laat

Ongetwijfeld staat ‘medewerkers opleiden’ ook bij jouw organisatie op het lijstje van zaken die moeten gebeuren voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Maar beginnen jullie daar ook op tijd mee? Het is een prangende vraag: want opleiden net voor de inwerkingtreding is te laat. In deze blog lees je waarom en welke medewerkers je als eerste moet opleiden.

Datum
13 december 2021
Auteur
Han Kuiper
Diensten
Implementatie & adoptie
Leestijd
4 min

Wegzakkende kennis voorkomen

Als er nieuwe wetgeving komt, trainen gemeenten medewerkers vaak vlak voordat ze met die nieuwe wet moeten gaan werken. Dat is logisch. Want als je veel eerder begint, loop je het risico dat veel kennis is weggezakt voordat medewerkers er daadwerkelijk mee aan de slag kunnen. Volgens deze logica is het niet vreemd als gemeenten van plan zijn het gros van de trainingen en workshops voor de Omgevingswet ergens tegen de zomer van 2022 te organiseren. Maar dat is in dit geval te laat.

Kennis van de Omgevingswet is nu al nodig

Je hebt namelijk veel eerder al breed in de organisatie voldoende kennis van de Omgevingswet nodig om de inwerkingtreding succesvol te laten verlopen. Op de eerste plaats omdat je nu al allerlei beslissingen moet nemen om straks aan de minimale eisen te voldoen. Daarbij is het belangrijk dat je er niet alleen zeker van moet zijn dat je de wet technisch kunt uitvoeren, maar ook dat je ervoor zorgt dat je dit op een manier kunt doen die zowel past bij de ideeën achter de Omgevingswet als werkbaar is voor jouw organisatie.

Werkbare processen en systemen

Zo moet je bijvoorbeeld je VTH-systeem opnieuw inrichten. Daarbij hoort dat je nadenkt over de manier waarop je werkprocessen voor vergunningverlening, toezicht en bijvoorbeeld planvorming vorm wil geven. Hoe ga je bijvoorbeeld participatie regelen? Richt je een omgevingstafel in? En zo ja, voor welke gevallen? Het laatste dat je wilt, is dat je straks in een periode die gegarandeerd hectisch gaat zijn, allerlei extra inspanningen moet doen omdat medewerkers nu door een gebrek aan kennis verkeerde keuzes maken.

Medewerkers moeten echt heel veel oefenen

Een tweede reden om niet langer te wachten met het trainen van medewerkers is dat alleen een korte uitleg over wat er verandert door de Omgevingswet niet voldoende is. Medewerkers hebben bijvoorbeeld weinig aan de mededeling dat we van “inrichting naar milieubelastende activiteiten” gaan of dat de bouwvergunning wordt opgeknipt. Ze hebben tijd nodig om met de gevolgen daarvan te oefenen. Pas als je oefent en aan de slag gaat met de vele veranderingen merk je hoe complex de overgang echt is. Dit is iets dat de VNG al heel lang roept en wij ook uit eigen ervaring in de praktijk weten.

Met Powerpoints alleen ga je het niet redden

Kortom: als je denkt dat je ergens in 2022 met een setje Powerpoints de organisatie rond kunt gaan om iedereen klaar te stomen voor de Omgevingswet heb je het goed mis. Start nu al met het trainen van medewerkers. Je kunt daarbij eventueel ook gebruikmaken van cursussen en trainingen die verschillende opleidingsinstituten aanbieden. En laat de medewerkers voldoende oefenen met nieuwe regels, werkwijzen en systemen.

Start vandaag nog met opleiden en oefenen

Als je een opleidingsplan gaat maken, is het goed allereerst naar de minimumeisen te kijken. Hebben de mensen in je organisatie voldoende kennis in huis om deze eisen goed en werkbaar in te vullen? Denk aan:

  • Proces van vergunningverlening en meldingen
  • Toepasbare regels: indieningsvereisten en vragenbomen
  • Toezicht en handhaving
  • Het tijdelijke omgevingsplan

Is die kennis er niet voldoende? Start dan vandaag nog met de mensen daarvoor op te leiden. En leid direct daarna de rest van de medewerkers op, zodat iedereen ruim op tijd kan beginnen met oefenen.

Meer informatie?

Stel je vraag aan Han. Of laat een bericht achter in de chat.

Consultant
Han Kuiper
Wetten worden vaak met een nobel doel opgesteld: veilig wonen in een schone leefomgeving. Helaas worden wetten vaak zo complex, dat het oorspronkelijke doel uit het oog verloren wordt. Ik maak wetgeving weer begrijpelijk, met als specialisme de Omgevingswet, zodat we veiliger leven in een schoner Nederland.
Pagina delen: