Leercultuur: ICT-helpdesk bellen of leren van elkaar?
Voor ons werk krijgen we met steeds meer verschillende software en digitale informatievoorzieningen te maken. Het is dan ook logisch dat we daar vaker vragen over hebben. Bellen we iedere keer de helpdesk? Of vragen we eerst een collega om hulp?
Even de beheerder bellen
Nog niet zo lang geleden gebruikte u slechts enkele softwareprogramma’s voor uw werk. En met die programma’s werkte u behoorlijk lang. U kende die programma’s dus op den duur van haver tot gort. Had u een enkele keer toch een vraag of probleem? Dan belde u de beheerder. Die hielp u meteen of kwam later op de dag even bij u langs om het probleem op te lossen. Technische problemen werden bij de leverancier gemeld. Dit alles ging in een informele sfeer.
Steeds meer software en hardware
Met de digitalisering en informatisering in volle vaart zijn we inmiddels veel en veel meer verschillende softwareprogramma’s en apps gaan gebruiken. Denk alleen maar eens aan alle applicaties die bij Office 365 horen. Dat is niet meer alleen Word, Excel, PowerPoint en Outlook, maar inmiddels ook OneDrive, Teams, SharePoint, OneNote, Skype, enz. Ook het social intranet bestaat uit meer onderdelen en kent meer mogelijkheden. En naast uw laptop heeft u misschien ook wel een mobiele telefoon of een tablet tot uw beschikking.
Vraag het uw directe collega’s
Met al die applicaties en hardware heeft u ongetwijfeld vaker een vraag dan vroeger. U kunt dan telkens een beheerder of de servicedesk bellen, maar dat is niet ideaal. In veel gevallen heeft u namelijk sneller antwoord als u uw vraag aan een directe collega stelt. Binnen uw team is er bijvoorbeeld vast wel iemand die meer ervaring heeft dan u met OneNote of Skype. En mocht zo’n superuser het antwoord niet direct weten, dan kan hij of zij vaak het antwoord wel snel vinden. Hiermee groeit zijn of haar kennis dan ook weer.
Leren van elkaar
‘Leren van en met elkaar’ is niet voor niets een van de belangrijkste pijlers in onze visie op Het Nieuwe Leren bij lokale overheden. Dit geldt niet alleen voor het gebruik van applicaties, maar ook voor kennis en vaardigheden op andere gebieden. Het vraagt wel om een leercultuur waarbij mensen elkaar vragen durven te stellen en waarbij mensen graag uitleg geven aan elkaar. Mocht die cultuur in uw organisatie, of in bepaalde teams, niet aanwezig zijn, dan moet u daar zeker aan werken.
En de helpdesk dan?
Uiteraard betekent ‘leren van elkaar’ niet dat u de helpdesk niet meer mag bellen. U kunt altijd een vraag hebben die te moeilijk is voor uw directe collega’s. Of een technisch probleem waar de applicatiebeheerder of de leverancier naar moet kijken. In al die gevallen belt u de helpdesk. Zij houden bij wat veel voorkomende vragen en de antwoorden daarop zijn en delen die kennis idealiter ook weer via bijvoorbeeld intranet. Ook kunnen ze in de gaten houden of er teams of afdelingen zijn waar medewerkers wel wat extra training voor een bepaalde applicatie kunnen gebruiken.
Werken aan een leercultuur
Quarant helpt lokale overheden hun leercultuur verder te ontwikkelen. Samen met u kijken we hoe u kennisontwikkeling strategisch kunt inzetten, beter kunt organiseren en de vooruitgang ervan kunt monitoren. Het belang hiervan is groot, want door ontwikkelingen in de maatschappij, in uw organisatie, van wetgeving en op het gebied van ICT, is blijven leren voor alle medewerkers noodzakelijk; niet alleen voor het functioneren nu, maar zeker ook voor de inzetbaarheid in de toekomst. Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met ons.
Wij delen kennis, tips en adviezen. Blijf op de hoogte.
Meld u aan voor de nieuwsbrief.
Of volg ons op LinkedIn.