Informatiebijeenkomst over gemeenten en de public cloud

ValueBlue organiseerde onlangs een informatiebijeenkomst over gemeenten en het PaaS/IaaS platform Azure van Microsoft. Drie deskundigen vertelden deze dag over de inzet van public clouddiensten binnen de lokale overheid. Een onderwerp dat momenteel erg leeft bij gemeenten.

Wat kun je als gemeente met Azure?

Enkele vragen die tijdens de informatiebijeenkomst centraal stonden waren: Wat kun je als gemeente met Azure van Microsoft? Welke voordelen levert het werkelijk op? Hoe zit het met de beveiliging? Hoe ga je om met persoonsgegevens? En hoe ontwikkel je als gemeente een verantwoorde cloudstrategie?

Cloudstrategie onmisbaar onderdeel informatiebeleid gemeenten

Wim Hoekstra – één van de partners van Quarant – gaf zijn visie op de ontwikkelingen die op gemeenten afkomen en die een grote impact hebben op gemeentelijke organisaties. Volgens hem is een cloudstrategie een onmisbaar onderdeel van het informatiebeleid. Op basis van praktijkvoorbeelden bij diverse gemeenten deelde hij zijn ‘cloud’ ervaringen en gaf concrete handvatten op basis waarvan elke gemeente haar eigen cloudstrategie kan uitwerken.

Beveiliging van het platform

Martin Vliem van Microsoft ging vooral in op de beveiligingsaspecten van de Azure-diensten, zowel de technische als de jurische aspecten. Interessant is het initiatief van Martin om samen met enkele CISO’s/ISO’s van gemeenten een mapping te maken van de diverse BIG beheersmaatregelen op de beveiligingsmaatregelen van het Azure platform. Het resultaat daarvan komt in het loop van dit jaar. Een dergelijke exercitie heeft Microsoft op verzoek van Rijksdiensten ook doorlopen voor de Baseline Informatiebeveiliging Rijksdienst (BIR). De BIG is een afgeleide van de BIR.

De eerste stappen naar Azure

Tom de Ridder van ValueBlue besprak de Azure Readiness Assessment. Deze methode, ontwikkeld door ValueBlue met Microsoft, kijkt naar de technische vragen rond het starten met de cloud. De Azure Readiness Assessment bepaalt binnen enkele dagen welke applicaties, databases en servers een goed startpunt zijn binnen een roadmap naar de cloud. Dit levert een rapportage op met daarin de ICT-componenten die gemakkelijk te migreren zijn en tegelijkertijd binnen korte tijd significante voordelen opleveren. Azure Readiness Assessment is dus een geschikte methode om snel (binnen 8 dagen) vast te stellen wat het laaghangende fruit is binnen uw infrastructuur en applicatielandschap.

Microsoft Schiphol

De bijeenkomst was op het hoofdkantoor van Microsoft op Schiphol. Dit kantoor is een inspirerend voorbeeld van hoe prettig het werkt als mensen, technologie en de fysieke werkomgeving optimaal op elkaar zijn afgestemd. De moeite waard om eens langs te gaan.

Veel vragen over de public cloud

Het onderwerp ‘public cloud’ is actueel. Dat bleek ook uit de interactieve afsluitende sessie: veel vragen van de bezoekers en gelukkig ook veel antwoorden van het panel. Heeft u ook vragen over de (on)mogelijkheden van de cloud? Staat u aan de vooravond van een actualisering van het informatiebeleid? Neem dan gerust contact op met Wim Hoekstra: 06 212 606 38, wim.hoekstra@quarant.nl.

Zie ook onze andere blogs over gemeenten en de cloud