Informatiebeveiliging: Komt een vrouw bij de h@cker!

Diemen, Uithoorn en Ouder-Amstel gaan met ingang van 1 januari 2016 intensief samenwerken. Hiervoor wordt momenteel de DUO+ organisatie opgetuigd. Een deel van de medewerkers gaat veel meer flexwerken. Het I&A-programma voorziet daarom in veel vernieuwingen die tijd- en locatie-onafhankelijk werken mogelijk maken.

Informatiebeveiliging

Met meer mogelijkheden voor flexwerken neemt ook het belang van informatiebeveiliging verder toe. Naast alle technische en organisatorische maatregelen die gemeenten overal wel doorvoeren, vraagt dit ook om een grotere bewustwording bij medewerkers.

Bewustwording

De DUO+ programmaorganisatie heeft een gebruikersadoptieprogramma ontwikkeld waarin informatieveiligheid een belangrijke rol speelt. Als onderdeel daarvan is begin oktober op alle gemeentehuizen van de DUO+ partners een informatiemarkt  georganiseerd. Op deze markt konden de medewerkers kennisnemen van alle veranderingen die in de komende maanden op hen afkomen.

‘Komt een vrouw bij de h@cker’

Een interessant onderdeel van deze informatiemarkt was een lezing van journaliste/schrijfster Maria Genova. Zij is auteur van het boek ‘Komt een vrouw bij de h@cker’. In dit boek bewijst Maria Genova dat het weinig moeite kost om alles over jou te weten te komen en je gegevens te misbruiken. Zij liet haar eigen computer hacken, met een onthutsend resultaat. Het boek is een schokkend en soms ook hilarisch verhaal over slimme internetcriminelen en mensen die alles via social media delen.

Groot effect

Als I&A’ers kunnen we de gevaren van internet prima uitleggen, maar het effect op medewerkers is een stuk groter als een enthousiaste gebruiker van internet en social media dit doet. Maria Genova is zo’n gebruiker. Haar lezing maakte dan ook veel indruk. En na het lezen van haar boek kijk je met heel andere ogen naar je computer, tablet of smartphone. Daar hebben we als informatiebeveiligers weer baat bij!

Meer informatie

Wilt u meer weten over informatiebeveiliging of de bewustwording van internetgevaren? Neem dan contact op met Wim Hoekstra: 06 212 606 38, wim.hoekstra@quarant.nl.