Waar moeten we beginnen? En hoe krijgen we alles op tijd af?

Implementatie Omgevingswet

De grootste en meest complexe opgave voor lokale overheden. De implementatie van de Omgevingswet: nieuwe systemen, werkprocessen én een andere manier van werken. Veel overheden hebben moeite zicht te houden op waar ze staan en wat er nog moet gebeuren en kunnen hulp gebruiken bij de implementatie. Met onze Quick-scan helpen we gemeenten te bepalen waar ze staan, welke acties minimaal moeten worden uitgevoerd en in welke volgorde.

Quick-scan

Met onze Quick-scan brengen we in korte tijd in kaart wat jouw organisatie al gereed heeft en wat je nog moet doen voor de implementatie van de Omgevingswet.

  • We doen dit aan de hand van de 27 minimumeisen van de VNG. We kijken naar je beleid, de aanschaf en aansluiting van systemen, het inrichten van nieuwe werkprocessen en het opleiden van medewerkers.
  • De resultaten visualiseren we in de vorm van een ‘foto’. In één oogopslag zie je op welke gebieden je al voldoet aan de minimale eis en op welke niet.
  • Daarnaast maken we duidelijk wie verantwoordelijk is voor de acties die je nog moet uitvoeren.
  • En we maken een planning van die acties.

Zo kun je met je organisatie gericht aan de slag met de verdere implementatie van de Omgevingswet.

Quick-scan: vraag hier meer informatie aan
We nemen vrijblijvend contact met je op.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Software & aansluiting DSO

Voor de uitvoering van de Omgevingswet heb je plansoftware, VTH-software en software om toepasbare regels te maken nodig. En die software moe je aansluiten op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Wij adviseren je graag bij de aanschaf en implementatie van de software. En helpen je graag met het aansluiten op het DSO.

Werkprocessen aanpassen en inrichten

Door de komst van de Omgevingswet moet je heel veel werkprocessen aanpassen. Soms vallen de aanpassingen mee, in andere gevallen zijn de aanpassingen complexer. Bedenk dat je naast de aanpassingen in de werkwijze ook alle standaardbrieven en checklists moet aanpassen. De ervaring leert dat dit er erg veel zijn en daarom veel tijd kost.

Hoe pak je dat aan?

Zorg dat er per werkveld een aantal medewerkers inhoudelijk goed op de hoogte is van de Omgevingswet. Die kennis is nodig om bijvoorbeeld het VTH-systeem te helpen inrichten. Of om te bepalen welke standaardbrieven en checklists je moet aanpassen. De functioneel beheerder heeft die input nodig om het systeem goed in te kunnen richten. 

Neem medewerkers tijdig mee

Bij veel lokale overheden is de werkdruk hoog. Iedereen is blij als de lopende zaken op tijd worden uitgevoerd. Eigenlijk is er helemaal geen tijd voor de voorbereiding op de Omgevingswet. Toch is het van wezenlijk belang iedereen tijdig op te leiden en te betrekken bij de veranderingen in werkwijzen. Al was het maar omdat ze als professionals op de werkvloer vaak beter dan wie ook weten hoe het werkproces ingericht moet worden.

Oefenen met de Omgevingswet

De ervaring leert dat je echt veel tijd nodig hebt om te oefenen als je volgens de ideeën van de Omgevingswet wilt werken. Trainingen die voornamelijk vertellen vertellen wat de Omgevingswet inhoudt, zijn een mooi begin maar onvoldoende. Medewerkers moeten echt met de nieuwe systemen en processen aan de slag. Zorg dat je daarvoor voldoende tijd beschikbaar maakt.

Klik hier voor meer over de wetswijzigingskalender.

Download onze Wetswijzigingskalender
Een overzicht van de belangrijkste wijzigingen & hun impact op jouw organisatie

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer informatie?

Han of Adrie beantwoordt graag jouw vraag en denkt met je mee.

Consultant
Han Kuiper
Wetten worden vaak met een nobel doel opgesteld: veilig wonen in een schone leefomgeving. Helaas worden wetten vaak zo complex, dat het oorspronkelijke doel uit het oog verloren wordt. Ik maak wetgeving weer begrijpelijk, met als specialisme de Omgevingswet, zodat we veiliger leven in een schoner Nederland.
Pagina delen:

Wij delen onze kennis met jou

WORKSHOP

Workshop: processen optimaliseren en continue verbeteren


De vrij jonge organisatie Omgevingsdienst Achterhoek (ODA) werkt voor 10 gemeenten. Al deze gemeenten hebben allemaal verschillende werkwijzen, en zo ook de medewerkers van de ODA.