Hoe kunnen we data
zo inzetten dat het ons
helpt bij de besluitvorming?

Van data naar een datagedreven overheid

Door digitalisering is er veel data beschikbaar. Voor organisaties is het de uitdaging om het beheer hiervan zo te organiseren dat registraties op orde zijn. En om slimme informatieproducten te ontwikkelen waarmee je dankzij al die data de besluitvorming en dienstverlening verbetert. Hoe pak je dat aan?

Nul-meting datagedreven werken

Door datagedreven te werken, werken gemeenten efficiënter (doelgerichter) en effectiever (doelmatiger). Wil je weten in welke mate jouw organisatie datagedreven werkt? Het uitvoeren van een nulmeting helpt jou om daar achter te komen.

Inrichting gegevensmanagement: basis-, geo- en kernregistraties op orde

De ontwikkelingen in de informatiehuishouding van de overheid en de verschillende vakspecifieke processen binnen de gemeente zijn complex. Ze vereisen een gezamenlijk referentiekader over definitie en gebruik van gegevens. Hoe zorg je ervoor dat de rollen, processen en standaarden goed worden georganiseerd? Wij helpen jouw organisatie bij de inrichting van het gegevensmanagement als basis voor de informatiehuishouding.

Geo-informatie in de werkprocessen

Het vakgebied geo-informatievoorziening is technologisch fors in ontwikkeling. De combinatie van administratieve en geografische data bieden steeds meer mogelijkheden om datagedreven werken en sturen te ondersteunen. Dit lukt alleen met een inspirerende visie voor het verzamelen, beheer en gebruik van geo-informatie in je organisatie. En het vraagt om technische oplossingen die bij die visie en je huidige werkprocessen aansluiten.

Opzet en gebruik van een dataplatform

Het ontwikkelen van de juiste technische voorzieningen is nodig om datagedreven rapportages te kunnen ontwikkelen. Het gaat dan om voorzieningen voor de rapportages (BI, GIS en datascience) en voorzieningen om data centraal te kunnen benaderen (datawarehouse). Hiervoor is goede kennis nodig van de leveranciersmarkt. Welke leveranciers zijn er? Hoe maak je de juiste keuze voor de benodigde software? Wat gaat het jouw organisatie kosten? En hoe zorg je voor een vlekkeloze implementatie?

Organisatieadvies rond data-rollen en processen

Het ontwikkelen van informatieproducten als dashboards, visualisaties en modellen vraagt om processen die de kwaliteit en het beheer van data borgen, juiste invulling geven aan de controls (beveiliging, privacy, archivering en ethiek) en besluitvorming/prioritering faciliteren. Daarbij hoort een uitwerking van de benodigde kennis en competenties van de diverse data-rollen, mapping op de aanwezige rollen, advies over ‘make or buy’ overwegingen en een advies over de organisatorische inbedding van al die processen.

Download ons artikel: In 7 stappen naar een stevig geo-fundament
Hoe zet je je geo-data effectief en samenhangend in als fundament voor je beleid?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees hier het artikel

Meer informatie?

Wim of één van zijn teamleden beantwoordt graag jouw vraag. Of laat een bericht achter in de chat.

Partner
Wim Hoekstra
Er zijn nog genoeg mogelijkheden voor gemeenten om de dienstverlening te verbeteren, meer samen te werken en interne werkprocessen te stroomlijnen. Goede informatisering en automatisering zorgen ervoor dat daarbij ook de wettelijke taken gewaarborgd blijven.
Pagina delen:

Samen gaaan we aan de slag. Doe je mee?

PRAKTIJKCASUS

Gemeente Rotterdam: SOR, van greenfield naar concrete stappen


We hebben Rotterdam geholpen met de toekomst van objectgericht registreren. Hoe kan objectgericht denken helpen de grote ruimtelijke vraagstukken in samenhang op te pakken? En wat is daarvoor dan nodig?