De cloud kan je niet in de trein laten liggen

Maandag 7 november vond het jaarlijkse VIAG congres weer plaats. Thema van deze jubileumeditie luidde: ‘Zijn we klaar voor de vierde industriële revolutie?’ Wim Hoekstra en Ronald Morssink spraken over de cloud: De titel van hun presentatie: ‘De cloud kan je niet in de trein laten liggen’.

Uitdagingen van de vierde industriële revolutie

Ronald benoemde enkele uitdagingen die door de vierde industriële revolutie ontstaan. Routinematig werk wordt geautomatiseerd. Medewerkers hoeven dus minder routineklussen uit te voeren. Hun werk wordt wel steeds interactiever en socialer. Bovendien gaan veranderingen steeds sneller. Door die combinatie wordt het steeds lastiger om productiviteitstijgingen te realiseren. Ook vertelde Ronald meer over de mogelijkheden om onze Cities Smarter te maken.

Wat betekent dit voor gemeenten?

Wim ging in op de impact van deze ontwikkelingen op gemeentelijke organisaties. Er is meer flexibiliteit in organisatievormen en huisvesting nodig bijvoorbeeld. Daarnaast moet functionaliteit uit apps, software en andere tools georganiseerd worden rond de professional en zijn werkprocessen, in plaats van dat de organisatie aangepast wordt aan de digitale werkomgeving. Verder vraagt de snelheid waarmee techniek en de maatschappij veranderen om een Agile informatiebeleidsplan. Een cloudstrategie moet absoluut een onderdeel zijn van dat informatiebeleidsplan.

Anywhere, Anytime en via Any Device

Wim Hoekstra en Ronald Morssink hebben recentelijk een cloudarchitectuur gerealiseerd voor de gemeentelijke samenwerking Duo+ (Diemen, Uithoorn en Ouder-Amstel). De eisen die de digitale professional anno 2016 stelt aan zijn of haar digitale werkomgeving speelde daarbij een belangrijke rol: Anywhere, Anytime en via Any Device toegang tot communicatie, applicaties en data. Ook de informatiebeveiliging was van groot belang bij de ontwikkeling van de cloudarchitectuur bij Duo+.

Juridische check cloudarchitectuur en cloudprovider

Op basis van een eenvoudige dataclassificatie en een mapping van deze classificatie op de verschillende vormen van clouddiensten (SaaS, PaaS, IaaS) is voor Duo+ een cloudprovider Microsoft) geselecteerd. Een juridische check op zowel de Duo+ cloudarchitectuur als de geselecteerde cloudprovider heeft geleid tot groen licht voor de realisatiefase.

Public of On-premise?

Tijdens de presentatie vertelde Wim over de technische en organisatorische maatregelen die een cloudprovider als Microsoft neemt om de data te beveiligen. En over de manier waarop deze provider wet- en regelgeving in de EU en Nederland naleeft. Wim en Ronald namen samen duidelijk stelling: een public clouddienst van een professionele cloudprovider is veiliger dan een eigen on-premise datacenter van een gemeente.

Omarm de mogelijkheden van de public cloud

De afsluitende boodschap van de presentatie van Wim en Ronald luidde:

  • Spring op de trein van public cloud
    • Definieer een hybride cloud architectuur
    • Doe eerste ervaringen op
  • En nodig wat reizigers uit (creëer een team)
    • Selecteer een partner voor de cloudtechnologie
    • Laat je juridisch adviseren over het gekozen cloudplatform

Meer informatie over cloud bij gemeenten

Wilt u meer weten over een cloudstrategie voor gemeenten? Of over de presentatie van Wim en Ronald? Neem dan contact op met Wim (06 21 26 06 38, wim.hoekstra@quarant.nl).

Download de presentatie van Wim en Ronald over de cloud bij gemeenten.
Bedenk wel: de plaatjes zonder de praatjes, vertellen slechts een deel van het verhaal!

Zie ook onze andere blogs over de cloud bij gemeenten