Wij zorgen voor een prettige en effectieve samenwerking

Case: opstellen I&A visie


Een gemeente wil een heldere I&A-visie waarmee ze de I&A-organisatie en ICT van de samenwerking kunnen inrichten. Dit ter ondersteuning van de doelstellingen van de gemeenten. Belangrijke onderdelen daarvan zijn het ondersteunen van samenwerken en de harmonisatie van processen en applicaties.

Gemeente

Gemeentelijke samenwerking

Dienst

I&A organisatie op orde

Doel

Betere samenwerking en harmonisatie processen en applicaties

Resulaat

Een heldere I&A visie waarmee de samenwerking een moderne ICT-omgeving kan opzetten.

Uitdagingen
  • Hoe krijgen we de verschillende ambities in de visie verweven?

Probleemstelling

Een aantal gemeenten werkt samen met een ICT-partner in een gemeenschappelijke regeling. Daarin hebben ze een aantal taken op het gebied van bedrijfsvoering ondergebracht. Hiermee willen ze kwetsbaarheden verminderen, de kwaliteit van de bedrijfsvoering verbeteren, de continuïteit van de bedrijfsvoering beter borgen en de kosten verminderen. Dit vraagt om een verdergaande digitalisering (click, call, face), een vergroting van de zelfwerkzaamheid, harmonisatie van bedrijfsvoering, meer zelfsturing en de standaardisatie van werkprocessen en applicaties.

Opdracht

Stel een I&A-visie op, waarmee we de I&A-organisatie en ICT van de samenwerking kunnen inrichten ter ondersteuning van de doelstellingen van de gemeenten. Belangrijke onderdelen daarvan zijn het ondersteunen van samenwerken en de harmonisatie van processen en applicaties.

Impactanalyse


Als start hebben we met een van de omgevingsdiensten een impactanalyse gemaakt voor twee kerntaken: vergunningverlening en handhaving. We brachten onder andere in kaart welke persoonsgegevens daarvoor worden verwerkt en de wijze waarop die worden gedeeld en gepubliceerd. De resultaten van deze impactanalyse hebben we gebruikt tijdens de bewustwordingssessies.

Aanpak

We zijn gestart met sessies waarin we de deelnemers meer inzicht gaven in de veranderingen die de komende tijd op gemeenten afkomen. Vervolgens hebben we samen met de opdrachtgever negen thema’s benoemd die van belang zijn voor de organisatie en de I&A-ontwikkeling. Deze thema’s hebben we in een aantal workshops samen met management, medewerkers, colleges en ICT- en I&A-teams verdiept. Op die manier hebben we zowel de landelijke als lokale ambities samengebracht en vertaald naar een I&A-visie.

Resultaat

Een I&A-visie, waarmee de samenwerking een moderne ICT-omgeving kan opzetten en die de gemeenten helpt hun ambities waar te maken. Dat eindproduct hebben we in een sessie met de werkvorm World Café getoetst bij alle betrokkenen. Vervolgens hebben we op basis van feedback uit die sessie de I&A-visie aangescherpt en aangeboden aan de opdrachtgever.

Meer informatie?

Adrie beantwoordt graag jouw vraag.

Partner
Adrie van Bohemen
Ik breng gemeenten in beweging door mijn jarenlange praktijkervaring met e-overheid, gegevensmanagement en basisregistraties. Gericht op de stap van theorie naar praktijk. Daarbij laat ik gemeenten leren van elkaar zodat we samen nieuwe en betere oplossingen realiseren.
Pagina delen:

KENNISBLOGS

Gerelateerde kennisblogs

I&A organisatie op orde

De drie grootste valkuilen bij samenwerkingsverbanden en fusies

De 3 grootste valkuilen bij samenwerkings-verbanden en fusies De afgelopen jaren zijn er veel samenwerkingsverbanden bijgekomen. Dit gaat vaak goed, maar helaas niet altijd. Soms…

Adrie van Bohemen
15 april 2019 – 3 min lezen
Dienstverlening

World Café: snel en efficiënt informatie verzamelen

World Café is een flexibele methode om snel en efficiënt een dialoog met een grote groep mensen over een bepaald onderwerp te organiseren. Hiermee kunt…

Jos Poels
17 december 2018 – 4 min lezen
I-visie & beleid

Cloudstrategie – onmisbaar onderdeel van het informatiebeleid

Gemeenten kiezen steeds vaker voor cloudoplossingen. Maar welke afwegingen maken ze daarbij? Een goede cloudstrategie maakt voor alle processen en databronnen duidelijk wat de eisen…

Wim Hoekstra
14 december 2015 – 4 min lezen