Betrouwbare data: de eerste stap naar een omgevingsplan

Door de komst van de Omgevingswet gaan de bestemmingsplannen verdwijnen. Daar komt één omgevingsplan voor in de plaats. Er is een ruime overgangsperiode. Toch zul je nu al aan de slag moeten. Bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat de geldende bestemmingsplannen straks getoond blijven worden in het nieuwe omgevingsloket. En om de data die nodig zijn voor het omgevingsplan op orde te hebben. Hoe pak je dit aan?

Herstel fouten in bestemmingsplannen

De bestaande ruimtelijke plannen en de bruidsschat worden straks getoond in de DSO-viewer. Het blijkt dat bij veel gemeenten fouten zitten in bestemmingsplannen. Dat kan ertoe leiden dat de bestemmingsplannen niet getoond worden in de viewer van het loket. In de blog Worden onze bestemmingsplannen straks wel getoond in de DSO-viewer? schreven we daar al over. Daar las je ook ons advies om het kwaliteitsdashboard van Ruimtelijkeplannen.nl te gebruiken om te kijken of er fouten in jullie data zitten. Via dat dashboard kun je eventuele fouten ook herstellen.

Een steeds belangrijkere rol voor data

De meeste gemeenten willen in de komende vier tot vijf jaar naar het nieuwe omgevingsplan toe. Data gaan daarbij een steeds grotere rol spelen. Het DSO biedt straks meer mogelijkheden om met gegevens op de kaart te werken. Door data op een kaart te verbeelden, is het vaak mogelijk burgers en bedrijver slimmer te informeren. Zij kunnen de informatie over een bepaalde plek of gebied gemakkelijker zelf vinden en interpreteren, zonder dat ze contact met de gemeente op hoeven te nemen. Ook bij het gebruik van toepasbare regels is data op de kaart van veel toegevoegde waarde.

Kwaliteit van data controleren

Bovenstaande ontwikkeling past bij de trend dat data steeds belangrijker worden voor gemeenten. Datagedreven sturen is daar een ander voorbeeld van. Dit alles maakt het ook steeds belangrijker goed zicht te hebben op de data waarover je organisatie beschikt, wat de kwaliteit ervan is en wat je er eventueel mee kunt doen. Enkele vragen die je jezelf hierbij kunt stellen zijn:

  • Welke data zijn nodig voor het omgevingsplan?
  • Welke data heeft de gemeente?
  • Welke data hebben de ketenpartners?
  • Hoe actueel en volledig zijn bovenstaande data?
  • Hoe borg je dat data in de toekomst altijd actueel en volledig zijn, zowel voor jouw organisatie als die van ketenpartners?
  • Op welke manieren kun je de data gebruiken om burgers en bedrijven te informeren?

Hulp nodig?

In ons Omgevingspakket hebben we de processen uitgewerkt die je helpen om de aankomende jaren aan de slag te gaan met het nieuwe omgevingsplan. Met deze blauwdrukken maak je een vliegende start. Daarnaast kunnen we je helpen om de data in jullie informatievoorzieningen in kaart te brengen en processen te ontwikkelen om de kwaliteit ervan te borgen. Op de pagina Doorpakken met de Omgevingswet vind je meer informatie over ons Omgevingspakket. Heb je vragen over dit pakket of deze blog? Of ben je benieuwd hoe het Omgevingspakket toegepast kan worden in jouw organisatie? Neem dan contact op met Adrie van Bohemen, 06 53 37 14 87, adrie.van.bohemen@quarant.nl of Han Kuiper 06 24 13 36 38, han.kuiper@quarant.nl.

Wij delen kennis, tips en adviezen. Blijf op de hoogte.
Meld u aan voor de nieuwsbrief.

Of volg ons op LinkedIn.