7 bouwstenen voor een datagedreven organisatie – deel 1

Gemeentelijke organisaties beschikken over heel veel data. Helaas lukt het vaak niet goed die data om te zetten in waardevolle informatie om bijvoorbeeld de eigen prestaties te verbeteren. In een nieuwe serie blogs vertellen we je met welke zeven bouwstenen je werkt aan een datagedreven organisatie.

Datum
30 april 2018
Auteur
Wim Hoekstra
Diensten
Data & datagedreven overheid
Leestijd
3 min

Update 28 maart 2023: lees De volgende stap in datagedreven werken voor gemeenten

Predictive analytics

De tools en technieken om grote volumes en een grote verscheidenheid aan data te analyseren worden steeds beter. Het is bijvoorbeeld mogelijk om slimme algoritmes te genereren die met een kleine foutmarge de toekomst kunnen voorspellen. Dit heet ‘predictive analytics’. Een techniek die al wordt ingezet voor fraudedetectie.

Betere klantbeleving

Dergelijke innovatieve analysetechnieken bieden ook enorme kansen voor organisaties die willen zorgen voor een betere klantbeleving of klantreis via de digitale kanalen. Daarnaast is het mogelijk om dankzij data-analyses sneller in te spelen op veranderingen binnen en buiten de organisatie. Data kan helpen beoogde organisatieveranderingen beter te onderbouwen en slimmer uit te voeren.

De zeven bouwstenen voor een datagedreven organisatie

Op internet circuleren diverse ‘top x lijstjes’ om een organisatie datagedreven te maken. Wij vinden deze zeven bouwstenen het belangrijkst:

  1. Werk aan een data-cultuur
  2. Werf data-expertise
  3. Creëer een data-architectuur
  4. Kies voor een Agile-aanpak
  5. Bied ruimte voor experimenten
  6. Creëer bestuurlijk draagvlak
  7. Start vandaag!

De komende weken lees je in een serie blogs meer over deze bouwstenen voor een datagedreven organisatie. In deze blog beginnen we met de basis van datagedreven sturing: een datagedreven cultuur!

Bouwsteen 1: werk aan een data-cultuur

Een data-cultuur betekent dat een organisatie stuurt op basis van empirie in plaats van onderbuikgevoel. Het impliceert een bepaalde nederigheid bij managers. Zij moeten erkennen dat ze veel niet weten en daarom nieuwsgierig zijn naar uitkomsten van data-analyses. Daarbij moeten ze bereid zijn diepgewortelde aannames te laten vallen als uit de data blijkt dat de werkelijkheid anders in elkaar zit dan gedacht.

Niet zonder visie

Het blijft overigens wel belangrijk dat managers een visie hebben over de toekomst van de organisatie en de dienstverlening. Het gaat uiteindelijk om een gezonde interactie tussen visie en data-analyse. We spreken dan eigenlijk ook liever over ‘data informed’ dan ‘datagedreven’. In een ‘data informed’ cultuur wordt rekening gehouden met het menselijke element.

“Gezond verstand en domeinexpertise zijn het uitgangspunt. Empirische bewijsvoering is een waardevolle ondersteuning.”
Wim Hoekstra
Partner, Quarant

De eerste stap

Uit managementliteratuur weten we dat een cultuurverandering doorgaans een proces van de lange adem is. Veel organisaties laten zich hierdoor afschrikken. Maar de eerste stap naar een data-cultuur hoeft niet ingewikkeld te zijn. Spreek af dat je vanaf vandaag alleen nog maar besluiten neemt die je (enigszins) kunt onderbouwen met data en modellen die aantonen dat je besluit het juiste besluit is.

De volgende blog in deze serie gaat over bouwsteen 2: Werf data-expertise.

Update 28 maart 2023: lees De volgende stap in datagedreven werken voor gemeenten

Meer weten over een datagedreven organisatie?

Stel je vraag aan Wim. Hij denkt graag met je mee. Of laat een bericht achter in de chat.

Partner
Wim Hoekstra
Er zijn nog genoeg mogelijkheden voor gemeenten om de dienstverlening te verbeteren, meer samen te werken en interne werkprocessen te stroomlijnen. Goede informatisering en automatisering zorgen ervoor dat daarbij ook de wettelijke taken gewaarborgd blijven.
Pagina delen: